Składniki:
- 100g kaszy gryczanej niepalonej
- 3 buraki
- 2 łyżki sproszkowanego jarmużu
- sól himalajska
- do podania: truskawki, nerkowce
- Kaszę gryczaną zalać wodą i odstawić na noc.
- Po nocy odlać wodę i podzielić kaszę na dwie części.
- Do jeden części dodać sok wyciśnięty z 3 buraków, po czym zblendować na gładką masę.
- Natomiast do drugiej części dodać sproszkowany jarmuż, chlust świeżej wody i również zblendować na gładką masę.
- Z obu mas smażyć placuszki na patelni z obu stron (najlepiej pod przykryciem).
- Placuszki podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie były to truskawki i nerkowce.
Kalorie:
Całość (25 placuszków)- ok. 435kcal
1 placuszek- ok. 17kcal
Fantastyczne placki!
OdpowiedzUsuńPiękny kolor :)
OdpowiedzUsuń