2 września 2015

CRUMBLE OWSIANE Z TRUSKAWKAMI

Na straganie można spotkać jeszcze ostatnie truskawki, więc grzechem byłoby ich nie wykorzystać ;)
Te duże, czerwone, piękne owoce wykorzystałam do przygotowania deseru, którego niewiadomo czemu jeszcze nie miałam okazji przygotowywać.

Otóż deser jest bardzo prosty, nie wymaga wielkich umiejętności, a przy tym jest dietetyczny- polecam go wszystkim osobom na diecie! :)

Bo podczas diety nie trzeba przecież rezygnować ze słodkości, szczególnie tych z letnimi owocami! :)


Składniki:
  • 3 łyżki mąki owsianej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 2 garście truskawek
  • 1 łyżka inuliny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
  1. Z truskawek usunąć szypułki, następnie pokroić na połówki i wymieszać z inuliną i sokiem z cytryny- przełożyć do kokilek.
  2. Mąkę owsianą wymieszać z płatkami, masłem migdałowym oraz syropem z agawy- wyrobić masę (aby uzyskać kruszonkę).
  3. Kruszonkę wyłożyć na truskawki- całość piec około 15/20 minut w 180 stopniach. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 kokilki)- ok. 420kcal
1 kokilka- ok. 140kcal

1 września 2015

ROLADA Z POLENTY NA WYTRAWNIE

Polenta ma bardzo szerokie zastosowanie, od potraw wytrawnych po słodkie. Kremy, puddingi, babeczki, ciasteczka, krakersy... i rolady!

Zatem przyszła pora na wytrawną roladę z polenty i to bez pieczenia! :)


Składniki:
Farsz
  • burak
  • kawałek dyni
  • kawałek brokułu 
  • koperek
  • przyprawy: sól sezamowa, sos tamari, majeranek, pieprz kolorowy (firmy OWOCOWY RAJ)*
Rolada
  • 8 łyżek polenty
  • 3 łyżki ziaren lnu złotego
  • przyprawy: kurkuma, sól morska
Przygotowanie: 
Farsz
  1. Każde warzywo ugotować osobno, a następnie zblendować: dynię z solą sezamową,brokuł z sosem tamari i koperkiem, a buraka z pieprzem i majerankiem.
Rolada
  1. Polentę ugotować w 3-krotnej ilości wody (do polenty) z dodatkiem kurkumy i soli morskiej.
  2. Na folii spożywczej rozsypać ziarna lnu, a następnie nałożyć ugotowaną polentę w formie prostokąta.
  3. Na polentę nałożyć kolejno każde puree warzywne, całość zawinąć i odstawić do wystygnięcia.
  4. Przed podaniem najlepiej schłodzić i pokroić na plastry.
Lekka, prosta w przygotowaniu i nietypowa :) Świetnie smakuje zarówno na ciepło po podgrzaniu, jak i na zimno!


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (15 plastrów)- ok. 730kcal
1 plaster- ok. 49kcal

Wegetariański obiad V

31 sierpnia 2015

KAROBOWE BABECZKI Z KREMEM JAGLANYM

Niestety wakacje dobiegają końca, co zwiastuje również powoli koniec lata...
Dlatego póki jeszcze mamy owoce sezonowe to trzeba je wykorzystywać i jeść całymi garściami! :)

A dzisiaj słodkości z wykorzystaniem pysznych malin- babeczki z delikatnym kremem jaglanym z dodatkiem tych uroczych, słodkich owoców to pyszny deser na każdą porę ;)


Składniki:
Babeczki
  • 5 łyżek mąki ryżowej
  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • 1 łyżka karobu
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
Krem
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • szklanka mleka
  • 2 łyżeczki stevi
  • maliny
Przygotowanie:
Babeczki
  1. Płatki jaglane zmielić na mąkę.
  2. Banany zblendować z białkiem.
  3. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać (można zblendować).
  4. Masę przełożyć do foremek i piec około 30 minut w 190 stopniach.
Krem 
  1. Kaszę ugotować na mleku z dodatkiem stevi.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować na bardzo gładki krem.
  3. Na upieczone babeczki wyłożyć krem (za pomocą rękawa cukierniczego).
  4. Babeczki udekorować malinami.
Babeczki wyglądają naprawdę nieźle, więc myślę, że mogą posłużyć również jako słodkości na imprezie :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (8 babeczek)- ok. 880kcal
1 babeczka- ok. 110kcal

30 sierpnia 2015

DYNIOWE PLACKI Z LEKKĄ SAŁATKĄ

Tak, jak zapowiedziałam już wcześniej, tak też uczyniłam- dynia poszła na dobre w ruch! :)

Nie wiedzieć, czemu w corocznym dyniowym szale jeszcze nigdy nie udało mi się zamieścić, żadnego przepisu na placuszki z dyni. Zatem szybko nadrabiam i prezentuję przepis na niezwykle lekkie danie, jakim są placki z tartą dynią oraz polentą i lekka sałatka.

Placuszki są lekkostrawne, dietetyczne, bezglutenowe i świetnie nadają się również dla najmłodszych pociech :)


Składniki:
Placki
  • 1/2 średniej dyni hokkaido
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 białka jajek
  • 1 łyżka ziaren lnu złocistego
  • listki bazylii
  • przyprawy: sól sezamowa 
Sałatka 
  • mix sałat
  • kawałek selera naciowego
  • pomidory koktajlowe
  • 2 ogórki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (z ziołami) 
  • przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Placki
  1. Dynię zetrzeć na tarce (na dużych oczkach), a następnie wymieszać z białkami oraz solą sezamową i mąką kukurydzianą.
  2. Na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) wyłożyć placuszki, z wierzchu posypać ziarnami lnu i piec około 15-20 minut w 170 stopniach.
  3. Gotowe placki udekorować listkami bazylii.
Sałatka 
  1. Ogórki obrać i pokroić, selera naciowego pokroić na małe kawałki, pomidory przekroić na połówki.
  2. Wszystkie warzywa wymieszać, przyprawić i skropić oliwą.
To danie tak mi zasmakowało, że powtarzałam je już 3 razy i chyba nigdy mi się nie znudzi :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 330kcal
1 porcja- ok. 165kcal

Wegetariański obiad V

29 sierpnia 2015

BIAŁKOWY WEGAŃSKI OMLET Z KREMEM I MALINAMI

Czas na śniadanie, więc nie zastanawiamy się zbyt długo i bierzemy się za przygotowanie omleta!
Ale nie byle jakiego, bo na słodko! :) I to wegańskiego!
A żeby było mało białkowego (bo w sobotę również trening się należy :))


Składniki:
Omlet
  • 4 łyżki białka słonecznikowego
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • 2 łyżki inuliny
  • 1 banan
  • 1 szklanka mleka owsianego
Krem
  • 4 łyżki kaszy kuskus
  • 3/4 szklanki mleka owsianego
  • 250g malin
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżka syropu z agawy
Przygotowanie:
Omlet
  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować.
  2. Omlety smażyć na suchej teflonowej patelni z obu stron.
Krem 
  1. Kuskus zalać wrzącym mlekiem i odstawić pod przykryciem do wchłonięcia całego płynu, po czym zblendować na krem.
  2. Gotowe omlety podać z kremem, malinami, polane syropem z agawy oraz posypane prażonymi płatkami migdałowymi.
By urozmaicić smak omleta wybrałam maliny, ale póki co mamy jeszcze spory wybór owoców sezonowych, także możecie zaszaleć! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 omlety)- ok. 1015kcal
1 omlet- ok. 508kcal

28 sierpnia 2015

DYNIA FASZEROWANA RISOTTO POMIDOROWYM Z BAZYLIĄ

To danie zawiera trzy składniki, które ostatnimi czasy królują w moim menu i stały się jednymi z moich ulubionych- oczywiście królowa wszystkich warzyw DYNIA, słodkie pomidory oraz ryż! :)

Z tak prostego połączenia wyszło całkiem sycące, pożywne i smaczne danie!

Przechodząc do konkretów- prezentuję pieczoną dynię nafaszerowaną pomidorowym risotto! :)


Składniki:
  • 1 mała dynia hokkaido
  • 4 łyżki ryżu okrągłego pełnoziarnistego
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka ziaren konopi łuskanych
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • garść świeżej bazylii
  • przyprawy: curry, papryka słodka, pieprz ziołowy (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie: 
  1. Ryż ugotować al dente.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, pomidory obrać ze skórki, pokroić i wrzucić na patelnię wraz z poszatkowaną bazylią- dusić, dodając przypraw, do uzyskania sosu i odparowania nadmiaru wody z pomidorów.
  3.  Pod koniec duszenia do pomidorów dodać ugotowany ryż- całość podsmażyć jeszcze kilka minut.
  4. Dynię dokładnie umyć, a następnie odkroić wierzchnią część i wydrążyć środek z pestkami.
  5. Tak przygotowaną dynię oprószyć w środku przyprawami i zapiec w piekarniku przez około 30 minut w 190 stopniach.
  6. Po 30 minutach wyciągnąć dynię, nałożyć risotto pomidorowe i ponownie zapiec przez około 15 minut.
  7. Gotową dynię podać z listkami bazylii i posypać prażonymi ziarnami konopi łuskanych.
Całość posypałam ziarnami konopi, co nadało temu danie jeszcze bardziej wyjątkowy smak!


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 495kcal

Wegetariański obiad VPora na pomidora!Warzywa psiankowate 2015

27 sierpnia 2015

KASZTANOWE PRALINY JAGLANE

Są to słodkie przekąski, wykonane z kaszy jaglanej z lekką kasztanową nutą.
Obtoczyłam je w wielu dodatkach, dlatego nie są nudne w smaku!

Każda pralina smakuje inaczej- przy ich jedzeniu możemy mieć niezłą zabawę! :)


Składniki:
  • 100g kaszy jaglanej
  • 500ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki kremu kasztanowego
  • garść daktyli
  • do obtoczenia: karob, kakao mielone i kruszone, cynamon, cukier puder trzcinowy
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną kilkukrotnie opłukać, a następnie ugotować w mleku razem z daktylami i odstawić do wystygnięcia.
  2. Całość zblendować na gładką masę z kremem kasztanowym i mąką kokosową.
  3. Z masy uformować kuleczki (wilgotnymi dłońmi), które następnie obtaczać w karobie, kakao, cynamonie, czy cukrze pudrze.
Urocze, słodkie przekąski gotowe!


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (30 pralinek)- ok. 1115kcal
1 pralinka- ok. 37kcal