16 kwietnia 2015

AMARANTUSOWA TARTA Z KREMEM WANILIOWYM I TRUSKAWKAMI

Nie będę się za wiele rozpisywać- powiem tylko, że ta tarta to niebo w gębie!

Jednocześnie delikatna i słodka! Kremowa masa ryżowa i słodycz raw spodu skomponowały się idealnie! A do tego uwielbiane przez wszystkich truskawki! I czego chcieć więcej? :)

A dodam tylko, że tarta jest bezglutenowa, wegańska i charakteryzuję się zawartością jedynie tych zdrowych kalorii!



Składniki:
Spód
  • 1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 1 banan
  • 10 suszonych daktyli
  • 1 garść migdałów
  • 1 łyżka syropu daktylowego
Krem
  • 5 łyżek płatków ryżowych
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1/2 laski wanilii
  • truskawki
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
Przygotowanie:
Spód
  1. Migdały zmielić, a daktyle sparzyć wrzątkiem, po czym dodać do migdałów i ponownie zblendować.
  2. Banana zblendować z syropem daktylowym i wymieszać z amarantusem.
  3. Obie „mieszanki” połączyć ze sobą, spód przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą  i odstawić do schłodzenia na 2 godziny do lodówki. 
Krem
  1. Płatki ryżowe ugotować w mleku ze stevią i miąższem z laski wanilii- odstawić do wystygnięcia.
  2. Płatki zblendować z na bardzo gładki krem dolewając odrobinę mleka.
  3. Gotową, schłodzoną masę przełożyć na wcześniej przygotowany spód i udekorować truskawkami oraz płatkami migdałowymi.


Skusilibyście się na kawałek? :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 995kcal
1 kawałek- ok. 83kcal

15 kwietnia 2015

CIASTO Z KUSKUSU ZE ŚLIWKAMI

Ciasta na bazie kasz są jednymi z moich ulubionych, ponieważ jednocześnie ze słodkim smakiem są również pożywne i naprawdę można się nimi najeść!
Takie 2w1! :)

Ciasto na bazie kuskusu świetnie nadaje się na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia, czy podwieczorek- spokojnie może zastąpić posiłek w ciągu dnia :)

Ciasto jest raczej mało skomplikowane i nie wymaga wielu wymyślnych składników (mąkę migdałową można zamienić dowolną) :)


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy kuskus (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 3 łyżki mąki migdałowej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 banan
  • 2 białka jajek
  • garść suszonych owoców (jabłka, gruszki, śliwki)
  • 1 łyżeczka stevi
  • śliwki

Przygotowanie:
  1. Zagotować szklankę mleka, następnie wrzucić kuskus oraz pokrojone suszone owoce i odstawić pod przykryciem na 15 minut.
  2. Do kaszy dodać pozostałe mleko, mąkę migdałową oraz zblendowanego banana i białka ze stevią- całość wymieszać.
  3. Masę przełożyć do formy i na wierzch ułożyć kawałki śliwek.
  4. Ciasto piec około 40 minut w 190 stopniach.
Pyszna, delikatna kasza w połączeniu z niepowtarzalnym smakiem śliwek to zdecydowanie coś dla mnie! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 935kcal
1 kawałek- ok. 117kcal

14 kwietnia 2015

KOTLECIKI Z QUINOA Z TRAWĄ PSZENICZNĄ I SOSEM Z BOBU

Chciałam, aby na talerzu było zielono i chyba się udało!

Ciągle kombinuję, jak tu wykorzystać trawę pszeniczną tak, aby nie spożywać jej po prostu w koktajlu.
Z moich rozmyślań powstały pyszne, lekko chrupiące kotleciki z dodatkiem komosy ryżowej. Komosa z kolei dodała do całości lekko orzechowego smaku i muszę przyznać, że kotleciki wyszły świetnie!


Składniki:
  • 5 łyżek białej komosy ryżowej
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżeczka trawy pszenicznej
  • 1 łyżeczka babki płesznik
  • 200g bobu
  • 50ml bulionu warzywnego
  • koperek
  • przyprawy: sos sojowy, sól morska, pieprz ziołowy, majeranek
Przygotowanie:
  1. Komosę ugotować, a następnie wymieszać z białkiem, przyprawami, babką płesznik i trawą pszeniczną.
  2. Z masy uformować małe kotleciki i piec 15-20 minut w 180 stopniach.
  3. Bób ugotować, a następnie zblendować z bulionem warzywnym.
  4. Do sosu dodać przyprawy i posiekany koperek.
Czy może być bardziej zielono? :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (14 kotlecików)- ok. 455kcal
1 kotlecik- ok. 33kcal