6 marca 2017

JABŁKOWE CIASTO Z KUSKUSEM

Kuskus to bardzo wdzięczny produkt, który stosuję nie tylko w daniach wytrawnych, ale również w słodkościach! To idealna baza do babeczek, ciasteczek, czy ciast.
Wystarczy połączyć go z ulubionymi owocami i można w bardzo prosty sposób wyczarować smaczne, a jednocześnie lekkie ciasto :)


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy kuskus
  • 8 łyżek mąki jaglanej
  • 2 banany
  • 3 jajka
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • trochę płatków migdałowych
  • pół granatu
Przygotowanie:
  1. Kaszę zalać wrzątkiem nieco ponad poziom kaszy, odstawić pod przykryciem na kilka minut, aż kasza wchłonie płyn.
  2. Banany zblendować z jajkami, a następnie wymieszać z kuskusem i mąką- masę wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia).
  3. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, po czym skropić sokiem z cytryny oraz posypać cynamonem, następnie wyłożyć jabłka na wcześniej przygotowaną masę.
  4. Ciasto piec około 30- 35 minut w 180 stopniach.
  5. Gotowe ciasto polać syropem klonowym i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi oraz ziarenkami granatu.
Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 1440kcal
1 kawałek- ok. 72kcal

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię kuskus, ale na słodko jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jak zawsze u Cb wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń