11 grudnia 2016

AMARANTUSOWO- KOKOSOWE BABECZKI Z POKRZYWĄ

Jeszcze nigdy nie próbowałam na nasion pokrzywy, a tym bardziej w wypiekach!
Ale do odważnych świat należy, więc mieszam trochę mąki, trochę amarantusa, kakao i pokrzywę i piekę babeczki! ;)


Składniki:
  • 35g amarantusa ekspandowanego
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka nasion pokrzywy
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 1 banan
  • kilka suszonych moreli
  • 9 migdałów
  • szczypta stewi
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować z jajkami, stewią oraz pokrzywą.
  2. Do masy wmieszać amarantus, mąkę, kakao oraz pokrojone morele.
  3. Masę przełożyć do foremek, a na wierzchu każdej babeczki wcisnąć migdał- piec około 20/25 minut w 180 stopniach.
Dla tych, którzy sceptycznie podchodzą do tego przepisu zaznaczę, że smak pokrzywy jest praktycznie niewyczuwalny, dodaje jedynie ciekawą nutę :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (9 babeczek)- ok. 940kcal
1 babeczka- ok. 104kcal

3 komentarze:

  1. a to Ci dopiero z pokrzywą ?! ... super ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. W składnikach nie ma pokrzywy?
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń