15 września 2016

ORKISZANKA Z MALINAMI I ORZECHAMI BRAZYLIJSKIMI

Kolejne słodkie śniadanie! Kolejne udane ;) Nie jest przesłodzone, a odkrywa dla mnie nowe oblicze kaszy orkiszowej- na słodko!


Składniki:
  • 10 łyżek drobnej kaszy orkiszowej
  • 700ml mleka orkiszowego 
  • szczypta wanilii
  • maliny
  • orzechy brazylijskie
Przygotowanie: 
  1. Kaszę orkiszową ugotować w mleku ze szczyptą wanilii (podczas gotowania cały czas mieszać kaszę).
  2. Gotową kaszę przełożyć do miseczek, dodać maliny i orzechy brazylijskie.
Smakuje dobrze zarówno na zimno, jak i ciepło! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 950kcal
1 porcja- ok. 317kcal

7 komentarzy:

  1. uwielbiam maliny i orzechy brazylijskie :) pyszny pomysł na śniadanie alternatywne dla zwykłej owsianki

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Twój blog i wszystkie przepisy.
    Ten szczególnie skradł moje serce i podniebienie :)
    Ja ostatnio robiłam krem z kiszonej kapusty i wyszedł pyszny.
    Przepis u mnie na blogu.
    Uwaga, on odchudza! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za miłe słowa, a kapusta kiszona okazuje się, że jest produktem, z którego można wyczarować wiele różności ;)

      Usuń
  3. Nigdy nie miałam okazji jeść orzechów brazylijskich, w ogóle chyba o nich nie słyszałam. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są dość tłuste i ciężkie, ale warto je jeść! jedynie 2 orzechy brazylijskie zaspokajają zapotrzebowanie dzienne na selen ;)

      Usuń
  4. Już niedługo i u mnie zagoszczą owsianki i wszelkie jej odmiany w wersji na ciepło :) Świetne połączenie malin i orzechów!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kaszy orkiszowej nigdzie nie widziałam :(

    OdpowiedzUsuń