22 września 2016

KASZA JAGLANA Z JARMUŻEM

Na kaszę jaglaną macie zapewne tak jak ja milion pomysłów!
Na słodko, na wytrawnie- otwiera wiele możliwości!

Ale zazwyczaj te najprostsze rozwiązania są najsmaczniejsze, dlatego dzisiaj szybki sposób na kaszę jaglaną!


Składniki:
  • 200g kaszy jaglanej (Green Essence)*
  • 2 liście jarmużu
  • 2 marchewki
  • kawałek dyni
  • 1 łyżeczka lnu brązowego
  • 1 łyżeczka masła ghee
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: kurkuma, curry, kolendra, sól himalajska, rozmaryn
Przygotowanie:
  1.  Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie, a następnie ugotować (raczej na sypko).
  2. Marchew obrać i pokroić w talarki, natomiast dynię pokroić na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku (200 stopni/ 10 minut).
  3. Z jarmużu odciąć łodygi, po czym liście przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą.
  4. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić drobno pokrojony czosnek, marchewkę, jarmuż oraz przyprawy i przez kilka minut podsmażać.
  5. Do całości dodać ugotowaną kaszę jaglaną- całość wymieszać i smażyć jeszcze chwilę.
  6. Gotowe danie podawać z pieczoną dynią, posypane lnem.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 925kcal
1 porcja- ok. 308kcal

3 komentarze:

  1. I takie proste dania lubię bardzo!!

    OdpowiedzUsuń
  2. nadszedł jesienny czas dyni i jarmużu :) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń