Na słodko, na wytrawnie- otwiera wiele możliwości!
Ale zazwyczaj te najprostsze rozwiązania są najsmaczniejsze, dlatego dzisiaj szybki sposób na kaszę jaglaną!
Składniki:
- 200g kaszy jaglanej (Green Essence)*
- 2 liście jarmużu
- 2 marchewki
- kawałek dyni
- 1 łyżeczka lnu brązowego
- 1 łyżeczka masła ghee
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: kurkuma, curry, kolendra, sól himalajska, rozmaryn
- Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie, a następnie ugotować (raczej na sypko).
- Marchew obrać i pokroić w talarki, natomiast dynię pokroić na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku (200 stopni/ 10 minut).
- Z jarmużu odciąć łodygi, po czym liście przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą.
- Na patelni rozgrzać masło, wrzucić drobno pokrojony czosnek, marchewkę, jarmuż oraz przyprawy i przez kilka minut podsmażać.
- Do całości dodać ugotowaną kaszę jaglaną- całość wymieszać i smażyć jeszcze chwilę.
- Gotowe danie podawać z pieczoną dynią, posypane lnem.
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 925kcal
1 porcja- ok. 308kcal
I takie proste dania lubię bardzo!!
OdpowiedzUsuńnadszedł jesienny czas dyni i jarmużu :) Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń