Zatem skusiłam się na przygotowanie tarty, która nie wymaga pieczenia i jest przepyszna! ;)
Składniki:
Spód
- 300g migdałów
- 200g daktyli (Green Essence)*
- 100g kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka migdałowego
- szczypta wanilii
- 3 łyżki ksylitolu
- morele
- jagody
Spód
- Migdały zmielić na drobno.
- Daktyle namoczyć w wodzie, a następnie zblendować na mus.
- Rozdrobnione migdały połączyć z musem daktylowym- wyłożyć na spód formy wyłożonej folią spożywczą (formując również brzegi) i schłodzić.
- Kaszę jaglaną dokładnie opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem ksylitolu i wanilii.
- Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem i przełożyć na wcześniej przygotowany spód.
- Na wierzchu poukładać kawałki moreli i jagody.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (16 kawałków)- ok. 2950kcal
1 kawałek- ok. 184kcal
Od dłuższego czasu zabieram się za zrobienie tarty niewymagającej pieczenia. Twoja tarta wygląda zachęcająco! Dawno nie jadłam świeżych moreli :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze sa takie miekkie, dojrzale! ;)
Usuńte owoce kuszą!
OdpowiedzUsuńOj kuszai to tak ze zjadlam kilka kawalkow na raz ;)
UsuńTarta wygląda świetnie :) Muszę w końcu spróbować swoich sił i upiec :)
OdpowiedzUsuńJaka forma?
OdpowiedzUsuńSrednica 26cm
UsuńNa upały świetne, bo nie trzeba piec spodu ;)
OdpowiedzUsuń