A przecież, żeby zjeść kotleta, czy nuggetsy nie trzeba od razu decydować się na pochłanianie ogromnych ilości zbędnych i niezdrowych tłuszczów!
Dzisiejsza moja propozycja to udowadnia :)
Dietetyczny filet z indyka pełen białka i chrupkości, dzięki panierce z płatków kukurydzianych (bez dodatku tłuszczu!) :)
Składniki:
- 500g filetu z indyka
- 1,5 szklanki płatków kukurydzianych
- jajko
- przyprawy: sól himalajska, papryka słodka, kurkuma, bazylia
- Fileta poporcjować, oprószyć przyprawami i odłożyć do lodówki na kilka godzin, aby przeszedł aromatem przypraw.
- Następnie roztrzepać jajko, a płatki kukurydziane rozdrobnić (można pognieść je dłońmi).
- Kawałki fileta obtoczyć w jajku i płatkach- piec około 20 minut w 180 stopniach.
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 635kcal
1 kawałek- ok. 79kcal
W piekarniku - super pomysł! :)
OdpowiedzUsuńGenialna panierka ;D
OdpowiedzUsuń