I tak po ostatniej udanej próbie łososiowej, sięgnęłam po dorsza! Tym razem miałam zamiar przygotować go po grecku, jednak w trakcie pichcenia wyszło inaczej, ale równie pysznie!
Składniki:
- 4 filety dorsza
- 3 duże buraki
- 4 duże marchewki
- 400g passaty pomidorowej
- garść pomidorów suszonych
- 100g ryżu brązowego
- 1 łyżka czarnuszki
- przyprawy: papryka słodka, bazylia
- Buraki i marchew zetrzeć na tarce (duże oczka), a następnie wymieszać z passatą pomidorową i przyprawami.
- Na dno naczynia żaroodpornego nałożyć warstwę warzyw, a następnie kilka pokrojonych pomidorów suszonych, po czym nałożyć kawałki dorsza i znowu kawałki pomidorów suszonych oraz warstwę warzyw.
- Całość piec około 35 minut w 170 stopniach, gotową rybę podać z ugotowanym ryżem oraz posypać czarnuszką.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 935kcal
1 porcja- ok. 109kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz