20 lipca 2016

DORSZ PIECZONY W WARZYWACH Z SUSZONYMI POMIDORAMI I RYŻEM

Niedawno wspominałam o mojej dawnej niechęci do ryb. Jednak posiadając wiedzę na temat tego, jakie są zdrowe próbuję je przygotować w formie, która będzie nie tylko "do zjedzenia", ale będzie po prostu smaczna ;)

I tak po ostatniej udanej próbie łososiowej, sięgnęłam po dorsza! Tym razem miałam zamiar przygotować go po grecku, jednak w trakcie pichcenia wyszło inaczej, ale równie pysznie!


Składniki:
  • 4 filety dorsza
  • 3 duże buraki
  • 4 duże marchewki
  • 400g passaty pomidorowej
  • garść pomidorów suszonych
  • 100g ryżu brązowego
  • 1 łyżka czarnuszki
  • przyprawy: papryka słodka, bazylia
Przygotowanie:
  1. Buraki i marchew zetrzeć na tarce (duże oczka), a następnie wymieszać z passatą pomidorową i przyprawami.
  2. Na dno naczynia żaroodpornego nałożyć warstwę warzyw, a następnie kilka pokrojonych pomidorów suszonych, po czym nałożyć kawałki dorsza i znowu kawałki pomidorów suszonych oraz warstwę warzyw.
  3. Całość piec około 35 minut w 170 stopniach, gotową rybę podać z ugotowanym ryżem oraz posypać czarnuszką.
Ryba nie wymaga solenia, ponieważ ułożyłam pod nią oraz bezpośrednio na niej suszone pomidory, które podczas pieczenia sprawiły, że ryba była wystarczająco słona ;)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 935kcal
1 porcja- ok. 109kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz