11 maja 2016

CHŁODNIK BOTWINKOWY Z KASZĄ JAGLANĄ I NASIONAMI KONOPI

Sezon na botwinę trwa! Szkoda zatem nie skorzystać z tego uroczego warzywa!
Można je wykorzystać na wiele sposobów, jednak najpopularniejszym z nich jest zupa botwinkowa, bądź chłodnik :)

Ja ze względu na piękną aurę za oknem postanowiłam przyrządzić chłodnik, ale troszkę inny bo z dodatkiem kaszy jaglanej i nasion konopi (które są bogatym źródłem białka roślinnego).


Składniki:
  • 2 pęczki botwiny
  • wywar warzywny
  • duży jogurt naturalny
  • 100g kaszy jaglanej (Green Essence)*
  • 1 łyżka nasion konopi
  • kiełki słonecznika
  • przyprawy: sól himalajska
Przygotowanie:
  1. Botwinę umyć, posiekać i ugotować w wywarze warzywnym (wraz z liśćmi), odstawić do ostudzenia.
  2. Do ostudzonej zupy botwinowej dodać sól oraz jogurt naturalny i wymieszać.
  3. Gotowy chłodnik podać z ugotowaną kaszą jaglaną, nasionami konopi i kiełkami słonecznika.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 

Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 730kcal
1 porcja- ok. 183kcal  

7 komentarzy:

  1. Nigdy jeszcze nie jadłam chłodniku z kaszą, ciekawy pomysł! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam botwinę, ale u mnie w Niemczech jest niedostępna :( Pozostaje mi tylko popatrzeć i się ślinić :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczna zupa! :) I do tego jaka zdrowa! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. w takiej wersji,to jeszcze nie jadłam super !

    OdpowiedzUsuń
  5. a ile wywaru warzywnego potrzeba? :)

    OdpowiedzUsuń