13 marca 2016

SOJOWE SPAGHETTI Z MAKARONEM RYŻOWYM

Kto powiedział, że weganie nie mogą zjeść smacznego spaghetti? ;)

Jeśli spotkaliście się z taką tezą to właśnie jej zaprzeczam i przedstawiam bardzo smakowite i lekkie spaghetti sojowe z dodatkiem makarony ryżowego!!


Składniki:
  • 100g makaronu ryżowego
  • 240g mieszanki sojowej do spaghetti
  • 400ml passaty pomidorowej
  • świeża bazylia
  • kiełki fasoli mung
  • pestki dyni
  • przyprawy: papryka słodka, sól himalajska
Przygotowanie:
  1. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 3- 5 minut, po czym odcedzić.
  2. Mieszankę sojową podgrzać na patelni przez około 2 minuty, po czym dodać passatę pomidorową oraz bazylię i przyprawy- całość podgrzać przez kolejne 3 minuty.
  3. Wcześniej przygotowany makaron wyłożyć na talerz, następnie sos, a na wierzchu posypać kiełkami fasoli mung i pestkami dyni (uprażonymi na patelni).
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 903kcal
1 porcja- ok. 452kcal

6 komentarzy:

  1. Super kompozycja smakowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba i przepis i to jak podałaś. Kusząco wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no pewnie że mogą,ja nawet wolę takie bezmięsne

    OdpowiedzUsuń
  4. A mam tylko drobne pytanie, jest gdzies opcja kupna stacjonarnie mieszanki sojowej? Jakis konkretny sklep, wiekszy supermarket?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj pod tym linkiem poszukać sklepu: http://www.bioplanet.pl/sklepy

      Usuń