29 grudnia 2015

JAGLANE KOPYTKA Z MĄKĄ DYNIOWĄ

Dwa podstawowe składniki- pestki dyni + kasza jaglana i baza do obiadu gotowa! :)
Wbrew pozorom kopytka są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, a przy tym naprawdę sycące!

Najlepiej smakują z warzywnym leczo, bądź po prostu ulubionym sosem i sałatką ;)


Składniki:
  • 4 łyżki kaszy jaglanej (firmy Green Essence)*
  • 3 łyżki pestek dyni
  • koperek
  • przyprawy: sól sezamowa
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną ugotować i ostudzić.
  2. Pestki dyni zmielić na mąkę.
  3. Ostudzoną kaszę wymieszać z mąką dyniową, posiekanym koperkiem i solą sezamową.
  4. Z masy uformować dość cienki rulon, który następnie pokroić na kawałki.
  5. Kopytka piec około 15 minut w 180 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (16 kopytek)- ok. 355kcal
1 kopytko- ok. 22kcal

14 komentarzy:

  1. Ciekawa propozycja... Właśnie wybieram się na zakupy, więc muszę dopisać kaszę jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie propozycje obiadowe to ja uwielbiam. Zaskoczylas mnie Madziu tym przepisem i to bardzo milo;-). Kluski jaglane sa dla mnie numer 1! Dziekuje Ci za ten przepis i jeszcze dzisiaj zrobie kluseczki;-). Akurat mam ugotowana kasze jaglana;-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę takich cudownych pytek skubnąć :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kopytka jaglane już jadłam, ale nie robiłam jeszcze w taki sposób :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tak samo, ten pomysł jest świetny, na pewno wykorzystam :)

      Usuń
  5. Pieczonych jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo ciekawie. chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności :-) bardzo ciekawy przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chciałabym poinformować, ze nominowałam cię do LBA. Szczegóły w poście:
    http://rategazelle.blogspot.com/2015/12/178-lba.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Mozna je ugotowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam, więc nie wiem czy się nie rozlecą ;)

      Usuń