29 listopada 2015

WEGAŃSKA TARTA KAKAOWA Z KOKOSOWĄ PIANKĄ

Na niedzielę nie lada przysmak- wegańskie ciasto z pyszną kokosową pianką!
Uwaga- ciasto jest zdrowe, jednak ciężko poprzestać na jednym kawałku! Ono uzależnia :)


Składniki:
Spód
  • 2 garście migdałów
  • 2 garście płatków owsianych
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • 1 banan
  • 1 łyżka kakao
Masa
  • 100g fasoli pinto
  • 1 banan
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki syropu z agawy
Pianka
  • 1 puszka mleczka kokosowego (schłodzonego, tylko stała część)
  • 1 usztywniacz do bitej śmietany
  • 1 łyżka inuliny
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • opcjonalnie: kilka kropli soku z cytryny
  • do podania: kruszone ziarna kakao, migdały

Przygotowanie:
Spód
  1. Płatki owsiane oraz migdały zmielić na mąkę i połączyć ze zblendowanym bananem, masłem migdałowym oraz kakao.
  2. Ciasto wyłożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 15 minut w 180 stopniach.
Masa
  1. Fasolę namoczyć przez całą noc, a następnie ugotować do miękkości i zblendować z bananem, kakao i syropem z agawy.
  2. Masę wyłożyć na upieczony spód i schłodzić.
Pianka 
  1. Stałą część mleczka kokosowego ubić na sztywno z dodatkiem usztywniacza, inuliny i mąki kokosowej (i soku z cytryny), po czym wyłożyć na wierzch ciasta.
  2. Ciasto posypać kruszonymi ziarnami kakaowca i migdałami.

Ciasto nie należy do tych, które przygotowuje się najszybciej, ale zdecydowanie można je zaliczyć do tych najsmaczniejszych :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1890kcal
1 kawałek- ok. 158kcal

18 komentarzy:

  1. Ta kokosowa pianka mówi sama za siebie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. takie smakołyki od rana :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta wygląda bosko, skusiłabym się na kawałeczek! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nic tylko jeść i oblizywać się :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne ciasto na niedziele ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda tak... że aż się człowiek ślini. :D Pysznie, zdrowo i do tego pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje slodkosci sa zawsze super zdrowe i smaczne;-). A wiem to,bo czesto korzystam z przepisow. No i tak przegladajac przepisy z 2014r.natrafilam na wspaniale przepisy na serniki. Uwielbiam zdrowe wersje sernikow:-P. Chociaz watroba sie czasami buntuje,to i tak ciezko jest odmowic takim slodkoscia,ktore sie az usmiechaja;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja niestety właśnie z powodów wątrobowych musiałam zaprzestać ich pieczenia, ale też bardzo lubię ;)

      Usuń
  8. Piękna tarta i jaka zdrowa, aż kipi od niego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda apetycznie, muszę skorzystać z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak jesteśmy w temacie świąt, to jedyne co widzialam na zdj to spód makowy :) ale może to dobry pomysl na dodanie do masy i zrobienie na "makowca" :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszne a do tego jeszcze zdrowe !

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń