Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 100g suszonych daktyli
- 1 białko jajka
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 banan
- Płatki lekko uprażyć na suchej teflonowej patelni, po czym zmielić.
- Białko zblendować z bananem i jogurtem naturalnym, a daktyle pokroić na kawałki.
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą- dokładnie wymieszać.
- Uformować ciasteczka, ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 minut w 180 stopniach.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (18 ciasteczek)- ok. 1320kcal
1 ciasteczko- ok. 73kcal
Nie ma absolutnie nic lepszego niż takie ciasteczka domowe. Wszystkie kupne się chowają. :P
OdpowiedzUsuńOj cudowne są takie owsiane ciasteczka, muszę upiec :)
OdpowiedzUsuńFajne ciasteczka:)) Ja robiłam ostatnio z płatkami orkiszowymi:))
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasteczka owsiane :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka owsiane po prostu kocham :-)
OdpowiedzUsuńTeż dziś robiłam owsiane i z daktylami, ale nieco inne ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio podobne ciastka, tylko bardziej w formie batoników :)
OdpowiedzUsuń