20 listopada 2015

CIASTECZKA OWSIANE Z DAKTYLAMI

Bardzo proste ciasteczka, gdy chodzi za nami ochota na coś słodkiego, a nie specjalnie mamy wenę kulinarną ;) Jednocześnie są naprawdę dobre i oczywiście zdrowe!


Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 100g suszonych daktyli
  • 1 białko jajka
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 banan
Przygotowanie:
  1. Płatki lekko uprażyć na suchej teflonowej patelni, po czym zmielić.
  2. Białko zblendować z bananem i jogurtem naturalnym, a daktyle pokroić na kawałki.
  3. Wszystkie składniki połączyć ze sobą- dokładnie wymieszać.
  4. Uformować ciasteczka, ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 minut w 180 stopniach.
 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (18 ciasteczek)- ok. 1320kcal
1 ciasteczko- ok. 73kcal

Prezenty na Mikołajki II

7 komentarzy:

  1. Nie ma absolutnie nic lepszego niż takie ciasteczka domowe. Wszystkie kupne się chowają. :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj cudowne są takie owsiane ciasteczka, muszę upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne ciasteczka:)) Ja robiłam ostatnio z płatkami orkiszowymi:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasteczka owsiane po prostu kocham :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też dziś robiłam owsiane i z daktylami, ale nieco inne ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam ostatnio podobne ciastka, tylko bardziej w formie batoników :)

    OdpowiedzUsuń