8 listopada 2015

CIASTECZKA KASZTANOWE Z ORZECHAMI MACADAMIA

Dopadła mnie popołudniowa, niedzielna ochota na ciasteczka!
I w tym momencie zaczęły się rozmyślania, bo przecież jest tyle możliwości... ale piękna, jesienna aura zainspirowała mnie do upieczenia ciasteczek w klimacie właśnie jesiennym.

Zatem w ruch poszła mąka kasztanowa, która cechuje się naprawdę wyjątkowych smakiem!
Do tego obłędne orzechy macadamia i kruche ciasteczka do popołudniowej herbaty gotowe ;)


Składniki:
  • 5 łyżek mąki kasztanowej
  • 3 łyżki mąki migdałowej
  • 2 łyżki mąki z prosa
  • 1 łyżeczka masła z nerkowców
  • 1 banan
  • kilka orzechów macadamia
Przygotowanie: 
  1. Banana zblendować.
  2. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć (oprócz orzechó) i wyrobić ciasto, które następnie rozwałkować.
  3. Z ciasta wyciąć małe, okrągłe ciasteczka, a na wierzch każdego ułożyć orzech macadamia.
  4. Ciasteczka piec około 15 minut w 170 stopniach.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (18 ciasteczek)- ok. 855kcal
1 ciasteczko- ok. 48kcal

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam orzechy macadamia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno są pyszne :) Niestety nie mam połowy skłdników, ale jak minie szał rogali marcińskich, to może uda się skompletować i wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak są mocno kruche, to biorę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszelkie orzechowe ciasteczka uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjny skład! Muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam macadamia i mąkę kasztanową <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Niesamowicie wyglądają, a jeszcze moje ukochane orzechy! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. wooow.. z mąki kasztanowej jeszcze nie robiłam, interesujące ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, muszą być pyszne-uwielbiam wszystkie składniki, które wykorzystałaś w tych ciasteczkach :)

    OdpowiedzUsuń