7 listopada 2015

BEZGLUTENOWE CIASTO PUDDING Z KRUSZONKĄ

Ciasto ma konsystencję lekkiego, słodkiego puddingu!
Do tego wspaniałe brzoskwinie i kruszonka!

Niebo w gębie! A wszystko to bezglutenowe :)


Składniki:
Ciasto
  • 150g kaszy kuskus kukurydzianej
  • 7 łyżek mąki ryżowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 400ml mleka (dowolnego)
  • 2 banany
  • 2 białka jajek
  • 4 połówki brzoskwiń
Kruszonka
  • 5 łyżek mąki ryżowej
  • 1 łyżka masła z nerkowców
Przygotowanie:
Ciasto
  1. Mleko zagotować, po czym ściągnąć z "ognia", wrzucić kuskus i odstawić pod przykryciem na 10 minut.
  2. Banany zblendować z białkami i wymieszać z kuskusem, do całości dodać mąkę ryżową- całość wymieszać.
  3. Masę przelać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia), na wierzchu poukładać kawałki brzoskwiń.
Kruszonka 
  1. Mąkę połączyć z masłem z nerkowców, wyrobić ciasto, po czym wyłożyć w formie kruszonki na wierzch ciasta (lekko docisnąć dłonią).
  2. Ciasto piec około 30-35 minut w 180 stopniach.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (25 kawałków)- ok. 1665kcal
1 kawałek- ok. 67kcal

8 komentarzy:

  1. Lubię kruszonkę, a taką orzechową najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, kruszonka rządzi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. myślę, że było bardzo pyszne :) i co to za kuskus kukurydziany? gdzie takie cudo można nabyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pod tym linkiem możesz znaleźć sklep w pobliżu Ciebie, gdzie powinien być dostępny ;) http://www.bioplanet.pl/sklepy

      Usuń
  4. Moje ulubione składniki i moje ulubione smaki. Super pomysł! Kruszonka z masła z nerkowców wymiata! :)

    OdpowiedzUsuń