8 października 2015

ŻOŁĘDZIOWE CIASTO Z GRUSZKAMI

Jesień czuć już w powietrzu... aura również jesienna, jednak ze słonecznymi przebłyskami! :)
Taki klimat powoduje, że od razu mam ochotę upiec coś, co smakuje jak jesień :)

A za wczoraj złożoną obietnicą na fb, dzisiaj prezentuję pyszne ciacho!


Składniki:
  • 7 łyżek mąki żołędziowej
  • 5 łyżek płatków jaglanych
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 banan
  • 3 białka jajek
  • garść rodzynek
  • kilka orzechów włoskich
  • gruszki
  • 1 łyżka syropu daktylowego
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
  1. Płatki jaglane zmielić na mąkę i wymieszać z mąką żołędziową oraz stevią i cynamonem.
  2. Banana zblendować z jogurtem, dodać rodzynki i wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie, powoli mieszając, dodać do nich pozostałe składniki.
  4. Ciasto przełożyć do formy "keksówki", na wierzch włożyć grube plastry gruszki, całość posmarować syropem daktylowym i oprószyć orzechami.
  5. Ciasto piec około 35 minut w 190 stopniach.

Słodki smak jesieni!

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 950kcal
1 kawałek-ok. 68kcal

Jesienne Superfoods

18 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis i do tego jak wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kusi mnie ta mąka żołędziowa, trzeba będzie wreszcie wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaciekawił mnie przepis ,fajne ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi nieco "egzotycznie", ale wygląda naprawdę kusząco :) Do tej pory nie miałam okazji spróbowac żołędziowych wypieków, ale czuję, że warto! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mam mąkę gryczaną,ryżowa z cieciorki a brak zoledziowej i platkow jaglanych (mam gryczane), jestem zagranicą , jakie maki moge użyć zamiast?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zrobić gryczaną wersję tego ciasta i dać mąkę gryczaną oraz płatki gryczane, ale smak będzie już zupełnie inny ;)

      Usuń
  6. Przepis na tyle ciekawy, że chętnie bym go wypróbowała. Ciasto wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mąkę żołędziowa mogę zastąpić kasztanową? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz spróbować z kasztanową, ale ma ona inną strukturę, więc ciasto będzie zupełne inne zarówno w konsystencji, jak i smaku :)

      Usuń
  8. mąka żołędziowa? :O Ojeju.... na moją prowincję takie specyfiki chyba jeszcze nie dotarły... :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie pyszności, jeszcze takiej mąki nie miałam, cudo dla mnie.Uwielbiam takie nowości :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Co za pomysł i wykonanie! Same pyszności!

    Zapraszam do siebie ;-) www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż czuć jesień w powietrzu :))

    OdpowiedzUsuń
  12. mąka żołędziowa ? ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń