1 października 2015

ŻOŁĘDZIOWE CIASTO Z DYNIĄ

W tym cieście starałam się przemycić jesienne klimaty i chyba się udało ;)
Połączenie bardzo wyrazistej i charakterystycznej w smaku mąki żołędziowej z delikatną dynią wyszło całkiem nieźle. Całość posypałam białym makiem, który dodatkowo urozmaicił smak!


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki z żołędzi
  • 1 banan
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 3 białka jajek
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 4 łyżki białego maku (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki stevi
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować z białkami jajek, jogurtem i dyniowym puree.
  2. Do mokrych składników dodać mąkę, biały mak, cynamon i stevię.
  3. Masę przelać do keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 40 minut w 180 stopniach.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 1230kcal
1 kawałek- ok. 62kcal

Jesienne Superfoods

15 komentarzy:

  1. bardzo interesujacy przepis :) jesień napewno przemyciłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pysznie musi być i zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałabym dorwać tą mąkę ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. wow! nigdy nie miałam okazji jeść mąki z żołędzi! musi smakować obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany, jestem wielce ciekawa jego smaku! Poproszę kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego ciasta jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. A gdzie taką mąkę można nabyć? Bo brzmi intrygująco... już szukam w necie - może znajdę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. np. tutaj http://zielonaesencja.pl/product-pol-874-Maka-z-zoledzi-500-g.html
      dodatkowo można skorzystać z rabatu na przesyłkę ;)

      Usuń
  8. Już któraś osoba mnie zachęca do kupna tej maki ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zachwycasz absolutnie swoimi wypiekami, naprawdę. :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow jaki ciekawy pomysł na ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z całą pewnością spróbuję tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń