16 października 2015

TARTA Z KREMEM DYNIOWYM

Jak już pewnie zdążyliście się zorientować mam "bzika" na punkcie dyni, która obecnie króluje w mojej kuchni! Na wytrawnie, na słodko, w przekąskach, daniach głównych, ciastach... sposobów na jej wykorzystanie jest bez liku ;)

Ja z uwagi na fakt, że jestem ogromnym łasuchem zdrowych słodkości często wykorzystuję ją do przygotowania ciast, takich jak przykładowo dzisiejsza tarta.

To ciasto bez pieczenia i wyjątkowo delikatne, a przy tym sycące i pożywne dzięki orzechom :)


Składniki:
Spód
  • 2 garście migdałów 
  • 1 garść ziaren lnu złotego
  • 1 garść daktyli
  • szczypta cynamonu
Krem
  • duży kawałek dyni hokkaido
  • 100ml zagęszczonego mleczka orkiszowego
  • 4 łyżki kuskusu kukurydzianego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Spód
  1. Daktyle namoczyć, po czym zblendować na mus.
  2. Połowę ziaren lnu zalać wrzątkiem (1/4 szklanki) i odczekać 20 minut. 
  3. Migdały wraz z pozostałymi ziarnami lnu rozdrobnić, po czym połączyć z cynamonem, namoczonymi ziarnami lnu i musem daktylowym- ugnieść masę.
  4. Do formy wyłożonej folią spożywczą nałożyć spód, formując niewysokie brzegi i schłodzić.
Krem 
  1. Kuskus kukurydziany zalać wrzątkiem na 0,5cm ponad poziom kaszy i odstawić pod przykryciem do wchłonięcia całego płynu.
  2. Dynię obrać ze skórki i ugotować, a następnie odcedzić.
  3.  Gotowy kuskus oraz dynię zblendować z mleczkiem orkiszowym i syropem z agawy- wyłożyć na wcześniej przygotowany spód i ponownie schłodzić.
  4. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni teflonowej i posypać nimi tartę. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1365kcal
1 kawałek- ok. 114kcal

Jesienne SuperfoodsSposób na dynię 2015

9 komentarzy:

  1. Ja też uwielbiam dynię na wszystkie sposoby :) Ta tarta wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uważam, że każdy ma swojego "bzika" na jakimś punkcie. Twój jest taki smakowity, że fajnie jest czytać i patrzeć jak wspaniałe przepisy dyniowe nam pokazujesz. Dzisiejsza tarta.. palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam mniam mniam! Z chęcią schrupałabym kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ogólnie za słodkościami nie przepadam, ale taką tartę to bym wsunęła z chęcią!Wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. musiała być pyszna, przy tym taka pożywna! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, jeszcze do tego podane iście po królewsku, poproszę o kawałeczek, co? :D

    OdpowiedzUsuń