3 października 2015

KOKOSOWY MARCHEWKOWIEC BEZ PIECZENIA

Weekend należy zacząć od ciasta! I chociaż wczoraj zaserwowałam ciasto dyniowe z kremem daktylowym to dzisiaj zostało już po nim tylko wspomnienie... a przecież weekend bez zdrowych słodkości weekendem straconym!

Nie myśląc długo mój kolejny wybór padł na marchewkę, ale w banalnej pieczonej formie, a na zimno!
Wyszło super, a ciasto jest bardzo lekkie, nie jest przesłodzone, ani zbyt suche :)


Składniki:
Spód
  • 3 marchewki
  • 2 banany
  • garść daktyli
  • 8 łyżek mąki kokosowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
Masa
  • 1/2 szklanki jaglanej
  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • garść orzechów włoskich

Przygotowanie:
Spód
  1. Daktyle sparzyć wrzątkiem, namoczyć, a następnie odcedzić i zblendować na mus z bananami.
  2. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce (drobne oczka), po czym wymieszać z musem bananaowo- daktylowym i mąką kokosową.
  3. Spód wyłożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą), formując dość wysokie brzegi i odstawić do schłodzenia w lodówce.
Masa 
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w 1,5 szklanki mleka (do wchłonięcia całego płynu), po czym odstawić do wystygnięcia.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem z dodatkiem mąki kokosowej oraz 0,5 szklanki mleka i wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  3. Całość ozdobić orzechami włoskimi.

 *Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1410kcal
1 kawałek- ok. 118kcal

22 komentarze:

  1. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Mój piekarnik na studiach słabo sobie radzi z pieczeniem ciast czy chleba, dlatego wersja bez pieczenia jest najlepsza :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho wygląda cudnie, aż ślinka ciwknie:). A owocowy Raj to moi sąsiedzi :) polecam zakupy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy smak musi mieć to ciasto :-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Intrygująca propozycja:) Nie jadłam czegoś takiego

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się ,że nuty kokosa są w tym przepisie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł! Pierwszy raz widzę ciasto marchewkowe bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kokos i marchewka? Jesteś mistrzynią łączenia smaków, a do tego pięknie to podałaś! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale gruba warstwa kremu - świetne ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pragnę tej tarty, kokosowe niebo! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie ma to jak świetny pomysł na ciasto lub deser bez pieczenia. Podoba mi się Twój przepis, bo ten marchewkowiec wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacyjny pomysł kochana :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ciacha bez pieczenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zamawiam kawałek z orzeszkiem! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam marchewkowe. Fajny pomysł na zrobienie go w zdrowej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Teraz już wiem, że moim kolejnym zakupem będzie mąka kokosowa!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. O rany *.* jak dla mnie idealnie! Już wiem co jutro zjem na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto pyszne! Pozwoliłam sobie podzielić się Twoim przepisem na nie na moim blogu :)

      Usuń
  17. wow.... musi być najlepsze :O

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale pięknie wygląda! Koniecznie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mmm pycha! Jaki super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń