7 września 2015

LNIANE KRAKERSY DYNIOWE

Zgodnie z obietnicą na blogu dzisiaj kolejna dyniowa propozycja, której jeszcze u mnie nie bylo- KRAKERSY!

Przekąska wręcz idealna, bo zdrowa i smaczna!

Bogaty w błonnik i wiele innych składników odżywczych len stał się, zaraz obok dyni ;), podstawą moich krakersów. Zalety ziaren lnu można wymieniać bez końca: nawilżają skórę, wzmacniają włosy, przeciwdziałają zaparciom, pielęgnują cerę, regulują poziom cholesterolu, czy pomagają w odchudzaniu i chorobach żołądka.

Zatem do dzieła! Szykujemy chrupiącą przekąskę na wieczór!


Składniki:
  • 1/4 szklanki ziaren lnu złotego
  • 1/4 szklanki ziaren lnu brązowego
  • 5 łyżek lnu mielonego 
  • 1,5 szklanki puree z pieczonej dyni
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • przyprawy: curry, sól sezamowa, chilli
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić na 2 godziny.
  2. Masę rozsmarować dość cienko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec około 15 minut w 160 stopniach, po czym wyciągnąć oraz ponacinać na małe kawałki, następnie kolejno piec 30 minut.
  4. Po upłynięciu wyznaczonego czasu całość wyjąć, krakersy porozdzielać i pozostawić do wystygnięcia na blaszce.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (60 krakersów)- ok. 470kcal
1 krakers- ok. 8kcal

12 komentarzy:

  1. Wow jaki ciekawy przepis. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajne! Myślę, że smak by mi pod pasował :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie lnu i dyni? W życiu bym nie wpadła, a jakie to efektowne i zapewne pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. I znów oryginalny, fantastyczny pomysł.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis. Daj spróbować jednego!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiem skąd czerpiesz inspiracje, ale każdy Twój przepis to niecodzienne połączenie, które kusi żeby je wypróbować - tak trzymaj :-)

    OdpowiedzUsuń