10 lipca 2015

WARSTWOWY SERNIK JAGLANY Z LODAMI RYŻOWYMI

Na zimno, bez pieczenia, a prezentuje się znakomicie!



Przygotowujecie się na kolejne weekendowe upały? Ja tak! :)
I dlatego dzisiaj serwuję ciasto z kaszy jaglanej na zimno i to w 3 smakach: kakaowo-truskawkowo-waniliowym! :)

Ciasto podane z gałkami lekkich, dietetycznych, domowych lodów to deser idealny na lato!


Składniki:
Sernik
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 szklanki mleka (napoju) kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • garść świeżych truskawek
  • 1/2 laski wanilii
  • 3 łyżeczki stevi
Lody
  • 2 szklanka truskawek mrożonych
  • 1 mały banan (zamrożony w plasterkach)
  • 150ml zagęszczonego mleczka (napoju) ryżowego
  • 1 łyżka inuliny

Przygotowanie:
Sernik
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie zalać mlekiem, dosypać stevię i ugotować.
  2. Pod koniec gotowania z garnka wyłożyć 2/3 kaszy, a do pozostałej części dodać kakao, jeszcze chwilkę gotować, po czym przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą- na kakaowej warstwie przy bokach formy poukładać plastry świeżych truskawek.
  3. Do garnka przełożyć połowę pozostałej kaszy, dodać mus ze świeżych truskawek i ponownie zagotować do zgęstnienia, następnie wyłożyć kaszę na wcześniejszą warstwę kakaową.
  4. Ostatnią porcję kaszy zagotować z miąższem z laski wanilii i wyłożyć na wierzch- całość odstawić do schłodzenia w lodówce (co najmniej 3 godziny).
Lody 
  1. Mrożone truskawki oraz banany zblendować z dodatkiem mleczka ryżowego oraz inuliny.
  2. Przy pomocy gałkownicy lody wyłożyć na sernik jaglany i udekorować plastrami świeżych truskawek.
Ciasto można w całości wstawić do zamrażarki wtedy otrzymamy w 100% lodowy tort! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 1115kcal
1 kawałek- ok. 139kcal


Letnie oczyszczenieBezglutenowe Vege WypiekiAkcja lodowa 2015

11 komentarzy:

  1. Rewelacja :) Można powiedzieć, że takie małe dzieło sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a nie wiedziałam że jest zagęszczone mleczko ryżowe, a czy coś zamiast tego można dać? Mam śmietankę ryżową...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja użyłam dokładnie tego produktu: http://bioplanet.pl/zageszczony-produkt-ryzowy-bezglutenowy-bio-200-ml---natumi,4038375025003,pk221,p4104,PL
      ale myślę, że spokojnie możesz użyć innego dowolnego, np. mleczka kokosowego (stałej części)

      Usuń
  3. Prezentuje się perfekcyjnie! Nic tylko jeść!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny pomysł! Obawiam się, że obślinię klawiaturę, jeśli spędzę na tym blogu więcej czasu;)

    OdpowiedzUsuń