23 czerwca 2015

MAKARON RYŻOWY Z PIECZONYM BOBEM I KRUSZONKĄ SŁONECZNIKOWĄ

Jak już wczoraj zapowiadałam na moim profilu fb miałam przyjemność zostać obdarowaną paczuszką z olejami arganowymi. To wyjątkowo wartościowy prezent, który dostarczył mi wielu inspiracji na dania. Jednym z nich jest dzisiejszy makaron. Ale zanim o daniu, chciałabym przytoczyć kilka słów o samym oleju.

Olej arganowy pochodzi z Maroka, gdzie uważany jest na tzw "płynne złoto". Pozyskuje się go z ziaren drzew arganowych, których jest stosunkowo niewiele, dlatego jest tak cenny. Ziarna te są ręcznie zbierane, po czym obłuszczane i lekko prażone, dzięki czemu wydobywa się ich charakterystyczny smak. Ponieważ jest on tłoczony na zimno zachowuje bardzo cenne składniki odżywcze. Stanowi bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zapobiega między innymi rozwój kamicy żółciowej, czy choroby wrzodowej. Ponadto redukuje poziom "złego" cholesterolu, jednocześnie podnosząc poziom "dobrego". Wpływa na układ nerwowy, czy wspomaga pracę nerek. Jego działanie jest nieocenione, a co najważniejsze spożywać może go każdy.
Jego nietypowy, lekko orzechowy posmak z pewnością urozmaici każde wegańskie, czy raw (surowe) danie. Najlepiej nie poddawać go obróbce w wysokiej temperaturze, wtedy zachowa wszystkie swoje właściwości.

Biorąc pod uwagę wszystkie wskazania do stosowania postanowiłam na "pierwszy ogień" wykorzystać go do przygotowania lekkiego makaronu. Jego smak tak bardzo mi przypadł do gustu, że zapewne nie jest to ostatnie danie z jego użyciem.

Zapobiegają one rozwojowi kamicy żółciowej, a także zmniejszają ryzyko rozwoju choroby wrzodowej. Jednak przede wszystkim obniżają poziom "złego" cholesterolu, jednocześnie podnosząc ilość "dobrego" cholesterolu HDL, a co za tym idzie - zmniejszają ryzyko rozwoju m.in. miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, chorobie wieńcowej i zakrzepicy.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/olej-arganowy-zastosowanie-w-kuchni-i-w-kosmetyce-wlasciwosci-oleju-ar_36494.html
Zapobiegają one rozwojowi kamicy żółciowej, a także zmniejszają ryzyko rozwoju choroby wrzodowej. Jednak przede wszystkim obniżają poziom "złego" cholesterolu, jednocześnie podnosząc ilość "dobrego" cholesterolu HDL, a co za tym idzie - zmniejszają ryzyko rozwoju m.in. miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, chorobie wieńcowej i zakrzepicy.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/olej-arganowy-zastosowanie-w-kuchni-i-w-kosmetyce-wlasciwosci-oleju-ar_36494.html

Składniki:
  • 50g makaronu z ryżu brązowego z dynią i imbirem
  • 200g bobu
  • 3 łyżki mąki z komosy ryżowej
  • 1 łyżka masła słonecznikowego
  • bulion warzywny
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki oleju arganowego
  • koperek
  • przyprawy: sól sezamowa
Przygotowanie:
  1. Mąkę z komosy wymieszać z przyprawami i masłem słonecznikowym- wyrobić ciasto.
  2. Następnie ciasto pokruszyć i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Bóg obgotować w bulionie warzywnym, obrać ze skórek i również zapiec w piekarniku razem z kruszonką przez około 10 minut w 180 stopniach.
  4. Koperek drobno posiekać i wymieszać z sokiem cytrynowym oraz olejem arganowym.
  5. Makaron ugotować, odcedzić i wymieszać z wcześniej przygotowanym sosem.
  6. Podać z pieczonym bobem i kruszonką słonecznikową.
Kruszonka oprócz tego, że jest świetnym chrupkim elementem, to ma dodatkowo rewelacyjny smak- połączenie lekko orzechowej, charakterystycznej komosy i kremowego masła słonecznikowego to strzał w 10! Do tego pożywny, sezonowy bób, delikatny makaron i niezmiernie wartościowy, niepowtarzalny olej arganowy stanowią razem danie, które z pewnością mogę zaliczyć do jednych z najlepszych! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 600kcal
1 porcja- ok. 300kcal

Letnie oczyszczenie

18 komentarzy:

  1. pieknei t owygląd ai pewnie też świetnie smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  2. super! jeszcze nie widziałam makaronu z ryżu brązowego i mocno mnie kusi, jak zresztą całe to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sezon na bób się zaczął, więc teraz będziemy próbować takich pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  4. nie lubię bobu, ale kruszonka jest intrygująca :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczny obiad, a bobu jeszcze nigdy nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ??? Jak to nie próbowałaś bobu?
      Koniecznie musisz to nadrobić, natychmiast, póki trwa sezon.
      :)

      Usuń
    2. zgadzam się, bo bób jest nie dość, że pyszny to jeszcze jaki wartościowy!

      Usuń
  6. ostatnio całkiem podobnie podawałam bób, chętnie spróbowałabym jeszcze z tą 'kruszonką' :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, ale boskie! Ta kruszonka z słonecznika kusi!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Niezwykłe i na pewno smakowite danie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki ciekawy pomysł na makaron, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. no to teraz nie mogę tak po prostu zjeść tego bobu, który dziś kupiłam ;) ale inspirujesz!

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę koniecznie zdobyć bób ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam bób, a przepis wygląda obiecująco, koniecznie trzeba wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. przeczytałąm listę składników i odpadam, nawet nie wiem gdzie miałabym to kupić... makaron z imbirem, sól zezamowa...
    Wygląda i brzmi smakowicie, ale osobiście stawiam na prostotę, głównie ze wzgl. na zabieganie.
    Sofisticated meals - tylko w restauracjach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. składniki są niecodzienne, jednak zawsze można je zastąpić bardziej dostępnymi :)

      Usuń