28 czerwca 2015

KRUCHE CIASTECZKA Z KREMEM KOMOSOWYM I OWOCAMI

Często tak mam, że nie umiem zdecydować się na jeden rodzaj owoców.
Najchętniej zjadłabym wszystkie owoce lata! :) Co widać na moich dzisiejszych ciasteczkach...

Są to małe kruche ciasteczka, wypełnione kremem na bazie komosy ryżowej i udekorowane kolorowymi owocami :)


Składniki:
Ciasteczka

  • 5 łyżek mąki z komosy
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • 1 duży banan
  • 1 łyżka masła (pasty) słonecznikowego
Krem
  • 5 łyżek komosy ryżowej białej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 3 łyżki płatków ryżowych
  • 2 szklanki mleka (napoju) kokosowego
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1 laska wanilii
  • owoce: truskawki, jagody, czereśnie, morele

Przygotowanie:
Ciasteczka 
  1. Banana zblendować, po czym wymieszać z mąkami i masłem słonecznikowym- wyrobić ciasto.
  2. Małe foremki wyłożyć ciastem i piec około 10- 15 min w 160 stopniach.
Krem
  1. Komosę ugotować w mleku z dodatkiem stevi i miąższu z laski wanilii, pod koniec gotowania dodać płatki ryżowe (gotować jeszcze 5 min)- odstawić do wystygnięcia.
  2. Całość zblendować na gładki krem i nałożyć do wczesniej upieczonych ciasteczek.
  3. Na wierzch każdego ciasteczka poukładać owoce.
Ale mieliśmy zabawę z narzeczonym przy konsumowaniu tych ciasteczek :) Bo zdecydować się na jaki owoc akurat mamy ochotę nie było takie proste! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (25 ciasteczek)- ok. 1210kcal
1 ciasteczko- ok. 48kcal

Bezglutenowe Vege WypiekiLetnie oczyszczenie

12 komentarzy:

  1. Ale śliczne! Mogę jedną? ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciasteczka. Dobrze,ze zaopatrzylam sie w komose;-). Przyznam,ze nigdy nie jadlam kremu na bazie komosy ryzowej,tylko ten z kaszy jaglanej. Jestem ciekawa jak smakuje:-). Madziu mam do Ciebie jedno pytanie. Bardzo czesto korzystam z Twoich przepisow i zauwazylam,ze nie dodajesz do wypiekow proszku do pieczenia i sody. Dlaczego? Mi to nie przeszkadza,ale jestem ciekawa Twojej odpowiedzi:-P. Dziekuje:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. krem z komosy ma zdecydowanie inny smak, niż jaglany- też jest fajny, bo lekko orzechowy, warto spróbować :)
      odnośnie proszku do pieczenia to na początku mojej przygody ze zdrowym żywieniem używałam go, jednak szybko zorientowałam się, że jego skład jest mocno chemiczny i niektóre związki mogą mieć zły wpływ na zdrowie... (może zaburzać wchłanianie niektórych pierwiastków, powodować nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe oraz zawiera gluten)- przyzwyczaiłam się do wypieków bez jego zastosowania, bo w zasadzie nie odgrywa bardzo ważnej roli w pieczeniu, okazało się, że ciasto nie zawsze musi kolosalnie wyrosnąć, żeby było smaczne, a co więcej czasem wyrasta bez jego użycia :)

      Usuń
  3. Lepiej niz z pudelkiem z czekoladkami :) a na pewno zdrowiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie i kolorowo, fajne są te małe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem zachwycona. Wspaniałe.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń