24 maja 2015

RYŻOWE PENNE Z KREMOWYM SOSEM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW

Szał na te sezonowe warzywa trwa- i oby jak najdłużej!!
Szparagi są wyjątkowymi warzywami, bardzo delikatnymi w smaku i nadającymi się do spożycia pod różną postacią!!

Te zielone najbardziej lubię w całości, zaś z białych postanowiłam przyrządzić kremowy sos.
Przyznam nieskromnie, że był to świetny pomysł, dzięki ich delikatności sos wyszedł wprost idealny- rozpływał się w ustach!


Składniki:
  • 70g makaronu penne z brązowego ryżu
  • 1 wiązka białych szparagów
  • 100ml zagęszczonego mleka ryżowego
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • koperek
  • przyprawy: biały pieprz, sól morska
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować.
  2. Ze szparagów odciąć końce (1/3 części) i delikatnie obrać ze skórki.
  3. Następnie przygotowanie szparagi lekko obgotować na parze (10- 15 minut).
  4. Z ugotowanych szparagów zostawić kilka do dekoracji, a pozostałe zblendować na gładki sos, dodając przyprawy i mleko ryżowe- podgrzać na patelni.
  5. Ugotowany makaron podawać z sosem, całymi szparagami, koperkiem i czarnym sezamem.
Lekkie, sezonowe i niezwykle delikatne danie gotowe! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 405kcal
1 porcja- ok. 203kcal

Szparagowe<3Love

23 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie i jestem pewna, że równie dobrze smakuje. Uwielbiam wszelkie dania makaronowe, zwłaszcza z sosami na bazie warzyw :)
    Świetny blog, pyszne przepisy - na pewno będę zaglądać częściej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu i oczywiście zapraszam codziennie :)

      Usuń
  2. Makaron ze szparagami - same pyszności :) Wypróbuj koniecznie moją wersję z sosem z masła orzechowego! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam makaron sos bardzo fajny pomysł muszę koniecznie spróbowac :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najbardziej podoba mi się sos. :) Może makaron z cukinii i sos ze szparagów? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie ukradłabym ten makaron do mojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam penne, uwiebiam szparagi, uwielbiam to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ to smakowicie wygląda! ♥♥♥

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowite danie, w sam raz na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne! Zjadłabym z chęcią....

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne! Zjadłabym z chęcią....

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam makaron z sosem ze szparagów. Prosty, apetyczny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Akurat kupiłam pęczek białych i zielonych. Zielone dziś w całości do obiadu, z białych z chęcią zrobię sos, ale postawiłabym na inne dodatki. Mleka ryżowego ani sezamu nie mam i nie używam, w kuchni cenię jednak prostotę. Muszę się zastanowić z czym zrobić sos. Ale inspirację podchwyciłam. Może masz jakąś inną propozycję?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast zagęszczonego mleka ryżowego możesz użyć kokosowego, bądź po prostu śmietanki, czy jogurtu naturalnego :) a zamiast sezamu hm... może po prostu pestki dyni lub ziarna słonecznika?

      Usuń
    2. Myślałam o mleku kokosowym. Mam go akurat. Ale po głowie chodzi mi jeszcze myśl o śmietanie i koperku. :)

      Usuń
  13. Ulala, uwielbiam Pene, a co dopiero ze szparagami *.*

    hairoutine.com

    OdpowiedzUsuń
  14. taki obiadek,mi się marzy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Można użyć szparagi ze słoika?

    OdpowiedzUsuń