27 maja 2015

POMIDOROWE CURRY Z CIECIERZYCĄ

Curry to jedno z bardziej popularnych dań orientalnych.
Ja również za nim przepadam, ale oczywiście przyrządziłam je w wersji bezglutenowej i wegańskiej.
Była to zdecydowanie udana, pyszna próba!

Słodycz pomidorów i zagęszczonego mleczka ryżowego oraz pożywna, wyjątkowa w smaku ciecierzyca. Całość podana z ryżem basmati i niebanalne, pożywne i dietetyczne danie gotowe! :)


Składniki:
  • 4 łyżki ciecierzycy
  • 80ml zagęszczonego napoju ryżowego
  • 200ml passaty pomidorowej
  • 4 łyżek pełnoziarnistego ryżu basmati
  • przyprawy: garam masala, kurkuma, imbir, papryka ostra, cynamon 
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć (kilka godzin), a następnie ugotować.
  2. Passatę pomidorową poddusić, po czym dodać przyprawy, ciecierzycę i wszystko wymieszać- podgrzać na patelni jeszcze przez kilka minut.
  3. Do całości dodać zagęszczony napój ryżowy.
  4. Gotowe curry podać z ugotowanym ryżem i świeżymi listkami natki pietruszki.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 535kcal
1 porcja- ok. 268kcal

23 komentarze:

  1. O super! Uwielbiam curry, pomidory i ciecierzycę - chyba czas to połączyć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam dziś bardzo podobny obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciecierzycę! Takie curry to świetny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio często jadam ciecierzycę :) super przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Nieee, ciecierzyca to coś, do czego jeszcze długo długo się nie przekonam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szkoda, a próbowałaś i na wytrawnie i na słodko lub w formie kremu?
      jest super pożywna i zdrowa :)

      Usuń
  6. Co to za zagęszczony napój ryżowy? Jakiś specjalny? Nada się np. mleko kokosowe? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to dokładnie coś takiego http://www.bioplanet.pl/zageszczony-produkt-ryzowy-bezglutenowy-bio-200-ml---natumi,4038375025003,pk221,p4104,PL smakuje jak słodka śmietanka, jest wspaniały, ale oczywiście tradycyjne mleczko kokosowe jak najbardziej również się sprawdzi :)

      Usuń
  7. Madziu ja zdecydowanie lubię takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale super pomysł! Ja powoli odkrywam coraz to nowe odsłony ciecierzycy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciecierzyca jest bardzo ciekawa w gotowaniu. Można ją przygotowywać na tysiące sposobów. Tylko szaleć! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam curry, mogłabym jeść i jeść, a szczególnie w tak smacznym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. to co lubię w curry to nieoczywistość - może być ze wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda cudnie. Nominowałam cię do LBA, zapraszam do zabawy

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajna propozycja na obiad, a łączenie ryżu ze strączkowymi zapewnia optymalny zestaw aminokwasów :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię takie kombinacje i pomidorowe curry :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ależ to musiało być pyszne, chętnie wypróbuję Twoją propozycję na obiad. ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię curry wykorzystywać w takich daniach.Świetnie smaukue;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kocham curry, więc takie też musi być pycha

    OdpowiedzUsuń
  18. Ostatnio robiłam coś podobnego, ale zdjęcia nie nadawały się do publikacji :D Ale Twoja porcja wygląda idealnie :)

    OdpowiedzUsuń