Można go obchodzić na różne sposoby, ale zapewne wiele mam upichci swoim pociechom coś pysznego :)
Ja proponuję coś pysznego, ale i zdrowego! A, że głównie dzieci "jedzą oczami" to ciasto w formie żółwia na pewno spodoba się wszystkim najmłodszym :)
Składniki:
Ciasto
- 7 łyżek mąki kokosowej
- 3 łyżki mąki jaglanej
- 1 łyżka spiruliny
- 1 banan
- 2 białka jajka
- 75ml mleka (napoju) kokosowego
- 100g kaszy jaglanej
- 400ml mleka (napoju) kokosowego
- 3 łyżeczki stevi
- kilka kiwi
Przygotowanie:
Ciasto
- Banana zblendować z białkiem i mlekiem, dodać mąki oraz spirulinę i wymieszać.
- Masę przełożyć do formy i piec około 35 minut w 190 stopniach.
- Kaszę jaglaną kilkukrotnie opłukać, po czym ugotować w mleku kokosowym i dosłodzić stevią.
- Ostudzoną kaszę zblendować na głaski krem i wyłozyć na wcześniej upieczony spód.
- Całość obłożyć plastrami kiwi - na kształt żółwia :)
Kawałek takiego delikatnego i zdrowego ciacha na pewno zasmakuje nie tylko tym najmłodszym...
Ja również z chęcią skuszę się na kawałek, bo przecież chyba każdy z nas ma w sobie cząstkę dziecka :)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1370kcal
1 kawałek- ok. 114kcal
To ja Madziu wpadam na kawałek :-)
OdpowiedzUsuńa zapraszam :)
UsuńO ja też!!! :D
UsuńKreatywnie :)
OdpowiedzUsuńŚliczny żółwik ! Aż szkoda go zjeść :D
OdpowiedzUsuńZdecydowanie jeśli miałabym swemu dziecku podać choćby i połowę tego tortu lub tabliczkę czekolady, wybrałabym tort, boli mnie serce gdy widzę matki z otyłymi dziećmi wpychające im dodatkowo pączki albo słodkie bułki, to przykre </3
OdpowiedzUsuńAle śliczny!!! Zjadłabym takiego na raz hihi!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się żółw :) Nie dość, że świetnie się prezentuje (dzieciaki miałyby frajdę) to i można go zjeść z czystym sumieniem :)
OdpowiedzUsuńŁał....Madziu jaki uroczy żółwik. Aż grzech zburzyć całą konstrukcję i zjeść :))
OdpowiedzUsuńGenialne jako prezent sam w sobie! :D
OdpowiedzUsuńshariankoweleben.wordpress.com
ten krem jest po prostu mistrzowski, moje smaki zdecydowanie :D
OdpowiedzUsuńJakie pomysłowe i piękne <3 Cudo :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny Ci wyszedł, idealny dla każdego ;)
OdpowiedzUsuńA czy bez spiruliny można? może coś w zamian trzeba?
OdpowiedzUsuńja użyłam spiruliny, aby uzyskać zielony kolor :) można ją spokojnie pominąć i nie zmieni to nic w konsystencji ciasta :)
UsuńJaki słooodki! :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto :) Będę musiała wypróbować dla moich dzieciaków:)
OdpowiedzUsuńBardzo radośnie wygląda :) A jakie zdrowe!
OdpowiedzUsuńŚwietne! :) Taki posiłek z pewnością zje każdy maluch :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe!:)
OdpowiedzUsuńzakochałam się w tym żółwiku, świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńoliwek
Uroczy :)
OdpowiedzUsuńEkstra wygląda i zapewne pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto! Idealne składniki dla mnie :)
OdpowiedzUsuńWitam Magdo. Mam do Ciebie kolejne pytanie z kategorii technicznych. Niestety nie mogłam znaleźć sposobu żeby do Ciebie napisać wiec podklejam go pod ten wątek. Otóż ciagle staram się stworzyć idealny krem jaglany jednak taki który w przepisach wymaga zblendowania kaszy ugotowanej w płynie w stosunku 1:2 jest ciagle dla mnie problemem. Kasza jest okrutnie gęsta próbowaąłm dodawać trochę mleka ale bałam się ze jeśli dam za dużo masa stanie się zbyt rzadka. Czy Ty blendujesz tylko tak ugotowana schłodzoną kasze? Mogłabyś mi powiedzieć na jakim sprzęcie dokładnie pracujesz? Mój reczny blender przy próbie stworzenia kremu wysiada grzeje się bardzo szybko a mam brauna MQ700 o mocy 750W wiec wydawalo mi się ze jest dość mocny. Z góry dziekuje za podpowiedzi Pozdrawiam Iza
OdpowiedzUsuńCześć, ja podstawowy krem wykonuję tak: gotuję kaszę w mleku w stosunku 1:2, a następnie odstawiam do wystygnięcia i kasza rzeczywiście staje się bardzo gęsta. Jednak mam blender bosha (ręczny) o takiej samej mocy, jak Twój i daje radę. W trakcie blendowania czasem dolewam nieco mleka, aby sobie ułatwić tą czynność, jednak trzeba kontrolować ilość dolewanego mleka, żeby masa nie wyszła zbyt płynna :)
UsuńDziekuje Ci za odopwiedz. Bede probowac dalej az krem bedzie taki jak trzeba albo rozwale blender :) Kasze jaglana po prostu nie jesc sie nie da :) Pozdrawiam
UsuńGenialne.
OdpowiedzUsuńten żółw wygląda super!!!! świetny pomysł :D:D:D
OdpowiedzUsuńWygląda mega smacznie :D
OdpowiedzUsuń