18 kwietnia 2015

ZUPA WARZYWNA Z CZARNYM MAKARONEM RYŻOWYM

Ekspresowa zupa z nutą orientu! :)


Jest to propozycja na nieskomplikowaną i co ważne bardzo szybką w przygotowaniu zupę. Do jej przygotowania użyłam zarówno bardzo popularnych i powszechnie dostępnym składników, jak i bardziej wyjątkowych- makaronu z czarnego ryżu oraz grzybów mun.

Polecam wszystkim na lekki lunch!


Składniki:
  • 50g makaronu z czarnego ryżu
  • kawałek brokuła
  • kilka brukselek
  • kilka grzybów mun
  • kostka warzywna bio
  • 1 łyżeczka białego sezamu
  • kiełki brokuła
Przygotowanie:
  1. Grzyby mun namoczyć przez co najmniej 20 minut we wrzątku.
  2. Brokuła pokroić na małe różyczki i ugotować wraz z grzybami mun i brukselką- pod koniec gotowania dodać kostkę warzywną.
  3. Podawać z ugotowanym makaronem ryżowym i uprażonym na suchej patelni teflonowej sezamem oraz kiełkami.
Myślę, że jest to idealne danie dla osób "zabieganych", które nie chcą poświęcać dużo czasu na gotowanie, ale jednocześnie pragną zjeść zdrowo i smacznie!

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 355kcal
1 porcja- ok. 178kcal

25 komentarzy:

  1. bardzo lubię takie orientalne klimaty :) zamieniłabym jedynie brukselkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej zupy nigdy nie próbowałam, a prezentuje się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany, uwielbiam takie zupy! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajna zupka - szybka w przygotowaniu, z pewnością smaczna i jak każde danie tutaj, mega zdrowa! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. moglabym jeść i jeść! chyba w poniedziałek pojadę na zakupy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Orientalne smaki to moje smaki :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe smaki i chętnie zjadłabym miskę Twojej zupy!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy pomysł, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo efektownie wygląda! czarny makaron dodaje niesamowitego uroku i azjatyckiej egzotyki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Patrzę na tę zupę i nie mogę się napatrzeć, wygląda genialnie, aż chce się zjeść ♥

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam zupy z orientalną nutą:) Wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super zupka :) Efektownie wygląda i na pewno świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo oryginalnie, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda tak apetycznie i orientalnie. Super! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ależ to musi być bogactwo smaku! o zdrowiu nie wspominając :)

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo lubię wszystko co orientalne!

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo fajny pomysł na zupę, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nigdy nie robiłam zup w takim wydaniu i generalnie nie przepadam za zupami. Tą propozycją jednak mnie urzekłaś! Wręcz muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudowna ta zupka! cieszy oko, i na pewno smakuje bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Choć taka kuchnia jest mi obca, to chętnie skusiłabym się na Twoją zupę!

    OdpowiedzUsuń
  21. Aż mi zaburczało w brzuchu podczas czytania i w myślach zaczęłam analizować stan mojej spiżarni pod tym kontem :) Zupa pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń
  22. Szybko i smacznie- to lubię :)

    OdpowiedzUsuń