12 kwietnia 2015

KOKOSOWY NERNIK Z JAGODAMI I WANILIĄ

Niedawno pisałam o tym, że orzechy nerkowca są moimi ulubionymi orzechami.
Ich delikatny smak i kremowa konsystencja to coś wspaniałego. Ciągle próbuję "przemycić" je w różnego rodzaju słodkościach.

Robiłam już nie raz raw ciasto na bazie właśnie nerkowców, ale tym razem jest jeszcze lepsze, bo z dodatkiem jagód i wanilii!


Składniki:
Spód
  • 1 garść daktyli
  • 1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego
Masa
  • 250g orzechów nerkowca
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 garść mrożonych jagód
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie:
Spód
  1. Daktyle sparzyć wrzątkiem i namoczyć w wodzie.
  2. Następnie zblendować na bardzo gładki mus i wymieszać z amarantusem.
  3. Spód wyłożyć do blaszki (wyłożonej folią spożywczą) i odstawić do schłodzenia.
Masa
  1. Nerkowce namoczyć w wodzie (najlepiej kokosowej) przez co najmniej 4 godziny.
  2. Następnie zblendować je na bardzo gładki krem, dodając stałą część mleczka kokosowego i stevię- krem rozdzielić na 2 równe części.
  3. Jedną część kremu zblendować z mrożonymi jagodami, drugą z wydrążonym z laski wanilii miąższem.
  4. Masy wyłożyć na spód i ponownie odstawić do schłodzenia.
Ciasto mocniej schłodzone w zamrażarce smakuje jak kremowe lody, a przechowywane w lodówce rozpływa się w ustach... Obłęd! :)

Już szykuję się na przygotowanie kolejnej wersji nernika! Na pewno będzie równie smaczny, jak nie lepszy...! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 2160kcal
1 kawałek- ok. 154kcal

31 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! I jagody jakoś mi pasują do tej kremowatości nerkowców, więc pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawałek tylko 154 kcal? Nie wierzę! Moje ulubione orzechy w roli głównej, koniecznie muszę spróbować jak wrócę ze zgrupowania! Od A do Z odtworzę przepis, chociaż nie mam tego w zwyczaju. ZAPISUJĘ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę taki zrobić :) bo wygląda tak zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fantastyczny pomysł! Muszę go wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się pięknie i na pewno tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Imponujące. Chciałabym je teraz jeść popijając kawę w ogrodzie.

    OdpowiedzUsuń
  7. aż zamarzył mi się na dziś taki nernik! uwielbiam surowe ciacha, a z nerkowców szczególnie <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj zjadłabym takie ciacho :-) muszę takie zrobić bo wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. brzmi genialnie, muszę wypróbować bo uwielbiam jagody

    OdpowiedzUsuń
  10. oj jak wygląda pięknie i jak mu ładnie w fiolecie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Prezentuje się świetnie. Już mam na niego ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super ciasto, świetnie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow prezentuje się wspaniale! Chętnie wpadnę na podwieczorek :D
    U mnie właśnie leży w szafce opakowanie nerkowców i cały czas czekają na "specjalną" okazję, muszę w końcu coś po prosu wybrać :D

    OdpowiedzUsuń
  14. ależ musiał być pyszny! kusi mnie szczególnie ta wersja mrożona :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przypominam o swojej małej prośbie. ;)

    Torcik śliczny i zapewne w smaku też dobry.

    OdpowiedzUsuń
  16. To również moje ulubione orzechy i jestem ciastem zachwycona *.*

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny blog - niezłe przepisy. Zapraszam do odwiedzenia mojej strony www.xeibos.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda bosko! jakiś czas temu także robiłam sernik z nerkowców z dodatkiem ciepłych jabłek z cynamonem, a teraz muszę zabrać się za Twoją wersję ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. No, no! Co za deserek! Jak smakuje tak jak wygląda no to musi być wyśmienity! :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Wierzę, że jest wspaniały, ale ja zobaczyłam wskazówki z wanilii i godziny z owoców. Takie złudzenie optyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Kokosowy.. i jeszcze nernik <3 pyszności

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetnie się prezentuje! Musi być pyszny!!!

    OdpowiedzUsuń