21 kwietnia 2015

KOKOSOWA SZARLOTKA Z AMARANTUSOWĄ BEZĄ

Tradycyjne ciasto w zdrowej odsłonie!

 

Znana wszystkim i uwielbiana przez Wielu szarlotka... jeszcze ciepła, rozpływająca się w ustach, lekko cynamonowa... z chrupiącą bezą- brzmi świetnie? ;)

Ja również uwielbiam to ciasto, jednak po raz kolejny przygotowałam je w "mojej" zdrowej wersji. Urozmaiciłam ją o kokosowy spód i amarantusową bezę- całość świetnie się komponowała! :)


Składniki: 
Ciasto
  • 7 łyżek mąki kokosowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 banan
  • 2 białka
  • 6 łyżek mleka kokosowego
Warstwa
  • 4 jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • garść moreli suszonych
  • 1 łyżka syropu daktylowego
Beza
  • 1 białko jajka
  • 3/4 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 2 łyżeczki stevi
Przygotowanie:
Ciasto
  1. Białka ubić na sztywną pianę, a banana zblendować.
  2. Do ubitych białek dodać (cały czas mieszając) zblendowanego banana, mąkę oraz mleko kokosowe.
  3. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Warstwa
  1. Morele sparzyć wrzątkiem i namoczyć przez godzinę, a następnie zblendować na mus.
  2. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach)- lekko poddusić z cynamonem.
  3. Do jabłek dodać mus morelowy, syrop daktylowy, cynamon i sok z limonki- wszystko razem wymieszać i przełożyć na spód ciasta.
  4.  Całość piec około 40 minut w 180 stopniach.
Beza 
  1. Białko ubić na sztywną pianę ze stevią, po czym dodać amarantus i delikatnie wymieszać.
  2. Po 40 minutach pieczenia ciasto wyjąć z piekarnika, nałożyć ubite białka z amarantusem i piec kolejne 15- 20 minut.

Kawałek takiej szarlotki na deser... uwierzcie, że to coś pysznego! :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1285kcal
1 kawałek- ok. 107kcal

26 komentarzy:

  1. Jaka fajna ta szarlotka, ciekawa jestem jak w takim połączeniu smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej szarlotki to jeszcze nie widziałam ! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam szarlotkę w prawie każdej postaci, a w tej totalnie przepadłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotka moje ulubione ciacho, robilam juz na rożne sposoby.Twoja też zrobie, maka kokosowa przypadlam mi ostatnio do gustu;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszna kokosowa szarlotka.Szkoda, ze zabralam tylko jeden kawalek do pracy;-) Beza amarantusowa to super pomysl.Pozdrawiam:-)

      Usuń
    2. ale się cieszę, że zasmakowała Ci tak samo jak mi! :) a jeden kawałek to zdecydowanie za mało! :)

      Usuń
  5. Szarlotka z amarantusem? Daję sobie głowę uciąć, że była przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta beza mnie urzekła :) Szarlotka bardzo pięknie i apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam szarlotke. W takiej wersji,to zrobie ja bez chwili wachania:-P. Przepam za amarantusem,choc duzo osob go nie lubi:-P. Nie nadazam za Twoimi super zdrowymi przepisami:-P. Chodzi mi oczywiscie o ich wykonanie,ale i tak juz duzo mam sprawdzonych:-P. A czy ta beza,to jest taka bardziej wysuszona i chrupiaca,czy taka wilgotna. Mysle,ze rozumiesz co mam na mysli:-P.

    OdpowiedzUsuń
  8. Naprawdę myślałam, że na tym cieście jest... krzyż. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo ciekawy pomysł na bezę :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. To ja poproszę kawałeczek, uwielbiam ciasta z jabłkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. wow, świetny skorzystam z przepisu bo szukam właśnie czegoś słodko-zdrowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj zjadłabym taką szarlotkę, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ta beza musi byc mega chrupiaca... wyglada pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam się głodna patrząc na to ciacho :P

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetna :) Aż się głodna zrobiłam :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Czyli jednak tort bezowy jest mozliwy na diecie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ciekawie zostawiłaś składniki super :)

    OdpowiedzUsuń