22 kwietnia 2015

PULPETY RYŻOWE Z FARSZEM STRĄCZKOWYM I SOSEM POMIDOROWYM

Wegańskie pulpety w pysznym wydaniu!


Już jakiś czas nie piekłam żadnych burgerów, dlatego postanowiłam to zmienić.
Jednak z moich kombinacji wyszły wegańskie ryżowe kuleczki "pulpety" zapiekane w sosie pomidorowym i nadziane farszem z czarnej soczewicy! I na pewno nie żałuję, że nie były to klasyczne wegańskie burgery!


Składniki:
  • 8 łyżek ryżu pełnoziarnistego
  • 3 łyżki czarnej soczewicy
  • passata pomidorowa
  • 2 łyżeczki lnu mielonego
  • kiełki brokuła
  • przyprawy: curry, papryka słodka, sól sezamowa

Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem curry, a soczewicę w bulionie warzywnym.
  2. Zaparzyć w połowie szklanki wrzątku len i zblendować go z ryżem; osobno zblendować soczewicę z przyprawami.
  3. Z ryżu uformować kule, które następnie spłaszczać- nakładać farsz i zlepić każdą kulę z osobna.
  4. Pulpeciki piec 15 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do naczynia, zalać passatą pomidorową doprawioną solą sezamową i zapiec przez kolejne 15 minut.
  5. Gotowe danie posypać kiełkami brokuła.
Pulpety dzięki temu, że były wcześniej zapieczone bez sosu uzyskały chrupiącą skorupkę.
A po każdym kolejnym kęsie, docierając do farszu strączkowego stawały się tylko coraz lepsze!
Oczywiście klasyczny sos pomidorowy, bez udziwnień dopełnił całości dania :)


Polecam wszystkim, nie tylko weganom! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok.710kcal
1 porcja- ok. 355kcal

21 komentarzy:

  1. Urokliwie wyglądają :) na pierwszej fotce jak małe pomidorki :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Urokliwie wyglądają :) na pierwszej fotce jak małe pomidorki :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe danie i piękne zdjęcia. Pierwsze moje wrażenie to , że są to zapiekane pomidorki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wyglądają :D świetny pomysł na nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale śliczne! I w ślicznych naczynkach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie pulpety to ja rozumiem! :) zjadłabym z wielkim apetytem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super wyglądają! I zapewne są pyszne :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. myślałam że to małe pomidorki ;) a to pulpeciki! Super pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe :) Ja nie jestem weganką ani wegetarianką ale uwielbiam wszelkie pulpety i kotlety warzywne i strączkowe .

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie ważne czy robisz pulpety, czy burgery, zawsze wychodzą Ci świetnie ♥ Czy mówiłam już, że kocham Twoje przepisy?

    OdpowiedzUsuń
  11. Takich pulpetów nie widziałam, muszą być smaczne. Ty to wymyślasz takie pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają świetnie i mam wrażenie, że są bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny przepis :) lista składników krótka, a danie prezentuje się bardzo efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Inny pomysł na pulpety, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł na pulpety. :) Zdecydowanie będę testować.

    OdpowiedzUsuń