Wegańskie pulpety w pysznym wydaniu!
Już jakiś czas nie piekłam żadnych burgerów, dlatego postanowiłam to zmienić.
Jednak z moich kombinacji wyszły wegańskie ryżowe kuleczki "pulpety" zapiekane w sosie pomidorowym i nadziane farszem z czarnej soczewicy! I na pewno nie żałuję, że nie były to klasyczne wegańskie burgery!
Składniki:
- 8 łyżek ryżu pełnoziarnistego
- 3 łyżki czarnej soczewicy
- passata pomidorowa
- 2 łyżeczki lnu mielonego
- kiełki brokuła
- przyprawy: curry, papryka słodka, sól sezamowa
Przygotowanie:
- Ryż ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem curry, a soczewicę w bulionie warzywnym.
- Zaparzyć w połowie szklanki wrzątku len i zblendować go z ryżem; osobno zblendować soczewicę z przyprawami.
- Z ryżu uformować kule, które następnie spłaszczać- nakładać farsz i zlepić każdą kulę z osobna.
- Pulpeciki piec 15 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do naczynia, zalać passatą pomidorową doprawioną solą sezamową i zapiec przez kolejne 15 minut.
- Gotowe danie posypać kiełkami brokuła.
A po każdym kolejnym kęsie, docierając do farszu strączkowego stawały się tylko coraz lepsze!
Oczywiście klasyczny sos pomidorowy, bez udziwnień dopełnił całości dania :)
Polecam wszystkim, nie tylko weganom! :)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok.710kcal
1 porcja- ok. 355kcal
Wyglądają niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńUrokliwie wyglądają :) na pierwszej fotce jak małe pomidorki :)))
OdpowiedzUsuńUrokliwie wyglądają :) na pierwszej fotce jak małe pomidorki :)))
OdpowiedzUsuńCiekawe danie i piękne zdjęcia. Pierwsze moje wrażenie to , że są to zapiekane pomidorki :)
OdpowiedzUsuńRaz na wytrawnie :D
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają :D świetny pomysł na nadzienie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudowanie :)
OdpowiedzUsuńAle śliczne! I w ślicznych naczynkach :)
OdpowiedzUsuńCiekawe! Skusiłabym się :)
OdpowiedzUsuńtakie pulpety to ja rozumiem! :) zjadłabym z wielkim apetytem :)
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają! I zapewne są pyszne :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńmyślałam że to małe pomidorki ;) a to pulpeciki! Super pomysł ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe :) Ja nie jestem weganką ani wegetarianką ale uwielbiam wszelkie pulpety i kotlety warzywne i strączkowe .
OdpowiedzUsuńNie ważne czy robisz pulpety, czy burgery, zawsze wychodzą Ci świetnie ♥ Czy mówiłam już, że kocham Twoje przepisy?
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło :)
UsuńTakich pulpetów nie widziałam, muszą być smaczne. Ty to wymyślasz takie pyszności.
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie i mam wrażenie, że są bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :) lista składników krótka, a danie prezentuje się bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuńInny pomysł na pulpety, mniam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pulpety. :) Zdecydowanie będę testować.
OdpowiedzUsuń