15 lutego 2015

SERNICZKI JAGLANE

Te serniczki sprawił mi dzisiaj dużo radości podczas śniadania! Były przepyszne!

Zamiast pieczenia dużego ciasta postanowiłam, że zrobię takie mini serniczki "na jeden kęs". Stanowiły dla mnie dzisiaj pyszne śniadanie i myślę, że będą również świetną przekąską poobiednią :)

Dodatek kaszy jaglanej w sernikach to świetny pomysł i zdecydowanie to powtórzę!


Składniki:
  • 500g chudego twarogu
  • 5 łyżek kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 3 jajka
  • dojrzały banan
  • 2 łyżeczki stevi
  • skórka pomarańczy
Przygotowanie:
  1. Kasze jaglana opłukać przed gotowaniem (w celu pozbycia się lekko gorzkiej goryczki), a następnie ugotować ją w dwukrotnej ilości wody w stosunku do kaszy.
  2. Twaróg, żółtka, banana i stevię dokładnie zblendować.
  3. Białka ubić na sztywną pianę.
  4. Do zblendowanej mieszanki dodać kaszę jaglaną- całość wymieszać, następnie dodać białka i otartą skórkę pomarańczową i ponownie bardzo delikatnie wymieszać.
  5. Masę przełożyć do foremek (sylikonowych) i piec około 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!



*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 serniczków)- ok. 870kcal
1 serniczek- ok. 73kcal


Twarogowe słodkości 2 

36 komentarzy:

  1. Takie serniczki to świetna przekąska także pomiędzy głównymi posiłkami :) Zdrowe, odżywcze i tak mało kaloryczne :D Pyszotka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie i jakie łatwe w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musze wreszcie zrobić takie :) Fajny i prosty przepis, a efekt mało kalorii zawiera ;) hahaha
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Interesujący pomysł na wykorzystanie kaszy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisuję przepis, jak zawsze jest genialny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś po prosty nienawidziłam sernika, a teraz to moje ulubione ciasto! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo mi się podobają te babeczki, chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaglanki - jak ja uwielbiam takie serniczki :) są naprawdę rewelacyjne

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak pięknie wyrosły? Niemożliwe, muszę sprawdzić ;) Tym bardziej, że wyglądają apetycznie a przepis brzmi zdrowo! Zapraszam do mnie na post o metabolizmie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to dzięki ubitym białkom :)

      Usuń
    2. Ani twaróg ani białko jaja nie wpływają pozytywnie na zdrowie ;)

      Usuń
    3. to jest akurat kwestia sporna, jeśli nie ma przeciwwskazań to upierałabym się przy tezie, że jednak są to produkty zdrowe :)

      Usuń
  11. Śliczne serniczki:) Uwielbiam kaszę jaglaną i biały ser, więc jestem przekonana, że smakowały świetnie;)

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglądają smakowicie i jest i kasza i twaróg i banan, czyli to co uwielbiam - idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. dlugo na takie mnie namawiać nie trzeba :>

    OdpowiedzUsuń
  14. Może być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Chętnie bym takie zjadła na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają pysznie i do tego są świetnym pomysłem na deser lub przekąskę między posiłkami <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawa kombinacja :) Muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak je piec? Z termoobiegiem czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglądają zabójczo :-) Narobiłaś mi smaka :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kaszę przemycam w czym się da, pomysł dobry:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Kasza jaglana jest super, uwielbiam ją a Twój przepis już zapisałam i wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. zrobiłam wczoraj. Myślałam naiwnie, że będę miała zdrową przekąskę dla siebie, a mąż zjadł 3 albo 4 przy pierwszym podejściu :). Wyszły naprawdę super, szczególnie póki były jeszcze ciepłe, ale to norma.
    U mnie piekły się prawie godzinę i nie zrumieniły się tak ładnie - mam piekarnik gazowy bez takich funkcji jak termoobieg czy chociażby grzanie z góry. tak piszę, jakby ktoś chciał też robić w takim piekarniku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale super! bardzo się cieszę, że tak smakowały :) następnym razem musisz zrobić z podwójnej porcji :)

      Usuń