1 stycznia 2015

POMARAŃCZOWE CIASTO JAGLANE Z HIBISKUSEM

Kolejne z serii prostych, jaglanych ciast!
Ich niesamowitość polega właśnie na tym, że wystarczy dosłownie kilka składników, z których można upiec świetne i zdrowe ciasto!

Dzisiaj postawiłam na nieco cytrusowe smaki i nie żałuję, bo wyszło super :)


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 4 pomarańcze
  • 1 łyżeczka stevi
  • kandyzowany hibiskus
Przygotowanie:
  1. Pomarańcze obrać ze skórki i wycisnąć z nich sok.
  2. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w soku z pomarańczy z dodatkiem stevi.
  3. Ugotowaną kasze odstawić do wystygnięcia, po czym przełożyć do formy.
  4. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Podawać z kandyzowanym hibiskusem.
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. Na następny dzień w towarzystwie koktajlu owocowego lub kubka kakao smakuje rewelacyjnie!! :)

Można je też potraktować, jako słodki chlebek i podawać z ulubionymi powidłami :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1650kcal
1 kawałek- ok. 138kcal

Lekkie Święta

15 komentarzy:

  1. ciasta jaglane zawsze mnie zaskakują, ta twoja wersja zdecydowanie do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze u Ciebie zaskoczona jestem ilością składników i prostotą wykonania. To ciasto jest takie szybkie w wykonaniu, że aż nie można go nie zrobić! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie, mało składników a jego pyszności wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie jakoś ciasta z dodatkiem pomarańczy nie przekonują, ale to Twoje wygląda baaardzo smakowicie :) No a kaszę jaglaną uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak zwykle zaskakujące i pewnie nieziemsko dobre : )

    OdpowiedzUsuń
  6. To może ja wpadnę na kawałeczek tej pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię ciasta z dodatkiem pomarańczy, ostatnio piekłam ciasto w oparciu o same pomarańcze, bez mąki, jedynie z migdałami. Wyszło też super\:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pyszotka :D Hibiskus jest super, a kandyzowany musi być wyśmienity :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pyszotka :D Hibiskus jest super, a kandyzowany musi być wyśmienity :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam kaszę jaglaną! Kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Połączenie z pomarańczą już mi się podoba :) Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda kusząco :) Muszę się w końcu za tą kaszę jaglaną zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe! Wygląda na bardzo wilgotne a takie ciasta kocham najbardziej. :)

    OdpowiedzUsuń