4 stycznia 2015

MOCNO SŁODKIE MUFFINY JAGLANE

Dzięki daktylom i bananowi są super słodkie, ale... naturalnie! Ich bazą jest królowa kasz, czyli niezwykle bogata w składniki odżywcze kasza jaglana! Bez obaw można się nimi zajadać :)

Idealnie komponuje się z nimi mus truskawkowy, który trochę przełamuje ich słodki smak :)


Składniki:
  • 10 łyżek kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 3 łyżki komosy ryżowej (zmielonej na mąkę)
  • 2 łyżki płatków wielozbożowych (zmielonych na mąkę)
  • 2 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • garść daktyli
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w wodzie do wchłonięcia całego płynu.4
  2. Daktyle sparzyć wrzątkiem, odcedzić i zblendować na daktylową masę.**
  3. Ostudzoną kaszę zblendować z pozostałymi składnikami.
  4. Masę przełożyć do sylikonowych foremek i piec 40- 45 minut w temperaturze 180 stopni.
**Daktyle warto sparzyć wrzątkiem, ponieważ wówczas są bardziej miękkie i lepiej się blendują. Ponadto w przypadku suszonych daktyli zazwyczaj używane są substancje konserwujące, które podczas sparzenia i namoczenia zostaną wypłukane.


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 muffin)- ok. 1200kcal
1 muffin- ok. 100kcal

Niskokaloryczny styczeń

27 komentarzy:

  1. nie pogardziłabym takimi muffinami na śniadanie.. i na cały dzień też:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie, uwielbiam banany i daktyle też, a to połączenie wydaje się genialne ^^ :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Banany i daktyle, dla mnie połączenie idealne.
    Babeczki wyglądają mega pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje muffiny musiały być naprawdę słodziutkie i pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym jedną podkradła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kaszę jaglana i wszystko co z niej można wyczarować:)) Chętnie bym takiego muffinka zjadła na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio wszystko daktylami słodzę, jest to świetny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. oczarowałaś mnie tymi muffinkami. ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealne na śniadanie :))

    OdpowiedzUsuń
  10. takie słodkości lubię, najlepsze i najzdrowsze :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Muffiny jaglane! Zapisuję przepis :)
    Taki mus też z chęcią bym wypiła! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszności :-) Madziu jesteś mistrzem w zdrowych wypiekach :-) pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. na podiweczorek takie zdrowe słodyczy :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Może został ci chociaż jeden muffin dla mnie? :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak z kaszy jaglanej to muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Obłęd <3 cudowne połączenie dobroci :)!

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny przepis! Muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wow, wyglądają bardzo apetycznie, a do tego jakie zdrowe! :)
    Idealne na lekki podwieczorek! *.*
    Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  19. Moja ukochana kasza jaglana.. wspaniałe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. A bardzo czuć w nich daktyle? Bo nie przepadam za nimi, ale przepis bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardziej czuć po prostu słodycz niż same daktyle :)

      Usuń
  21. Nie pogardziłabym zaproszeniem do restauracji, gdzie mogłabym skosztować Twoich propozycji ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie piekłam takich, warto byłoby wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń