7 stycznia 2015

KOKOSOWY SERNIK Z NERKOWCÓW

Długi czas zbierałam się na zrobienie sernika z nerkowców, czyli tzw. "nernika" :)
Nadszedł ten dzień i wena- postawiłam na połączenie smaku słodkich i kremowych nerkowców z kokosem oraz nutą limonki! Wyszło genialnie!
Spód wykonałam na bazie orzechów włoskich, aby ciasto miało bardziej wyrazisty smak :) Powiem tylko, że nie mogłam skończyć na 1 kawałku! :)


Składniki:
Spód
  • 1 szklanka daktyli
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
Masa 
  • 200g nerkowców
  • 200ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki

Przygotowanie:
Spód 
  1. Orzechy zmielić, a następnie zblendować z daktylami.
  2. Masę wyłożyć na spód formy wyłożonej folią spożywczą i odstawić do lodówki.
Masa
  1. Nerkowce zalać mleczkiem kokosowym i odstawić na 4 godziny (najlepiej na całą noc).
  2. Namoczone nerkowce odcedzić (pozostawiając mleczko), następnie zblendować je na gładką masę pod koniec dolewając powoli mleczko.
  3. Do masy dodać sok z limonki i cukier kokosowy- całość wymieszać.
  4. Masę przełożyć na wcześniej przygotowany spód i odstawić do lodówki na kilka godzin.
  5. Przed podaniem udekorować plastrami limonki i płatkami kokosa.
Nieco kalorycznie, jednak to same "dobre kalorie", których nie trzeba sobie odmawiać :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 2000kcal
1 kawałek- ok. 143kcal

Niskokaloryczny styczeń

29 komentarzy:

  1. Super serniczek, muszę sobię taki zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nerkowce to moje ulubione orzechy!
    Ten nerniczek musi być obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest coś, uwielbiam takie cudeńka.
    Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niedawno pierwszy raz jadłam sernik z nerkowców i był genialny. Twój wygląda jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. hehe jaka szkoda, że nerkowce mam już w znikomej ilości ;p Oj zabrałabym się za ten sernik od razu :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudnie :) Uwielbiam serniki na takich spodach :) A połączenie nerkowców z mlekiem kokosowym musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nerkowce i kokos... Jako fanka kokosowych serników roślinnych zapisuję przepis i w najbliższym czasie robię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. w serniku z nerkowców zakochałam się na swojej imprezie urodzinowej i zdecydowanie jeszcze nie raz pojawi się na moim stole! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglada pieknie i pasuje do niego śmietana z tych orzechów. Razem czy osobno musi byc pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. smakowało tak, że wstyd się przyznać ile kawałków zjadłam na raz :)

      Usuń
  11. Też zabieram się za nernik od kilku miesięcy :) jak się kroi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po schłodzeniu przez kilka godzin w lodówce nie ma najmniejszego problemu, kroi się lepiej niż niejedno pieczone ciasto :)

      Usuń
  12. Jesteś niesamowita! Wspaniałe pomysły, dziękuję, że się nimi dzielisz :)

    OdpowiedzUsuń
  13. kurczę, jeszcze czegoś takiego nie widziałam. jestem ciekawa jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kremowy, delikatny, rozpływający się w ustach... polecam! :)

      Usuń
  14. Wygląda naprawdę wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniały ci wyszedł :) W sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja już kupiłam nerkowce i również planuję stworzyć ten nieziemski deser. Powiedz tylko czy masa z mleczka kokosowego nie jest zbyt kremowa? Zależy mi na bardziej zwartej górze, myślałam więc o użyciu oleju kokosowego.

    pozdrawiam ciepło
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest dosyć kremowa zaraz po przyrządzeniu, ale po schłodzeniu tego sernika przez kilka godzin w lodówce u mnie była bardzo zwarta i nie miałam najmniejszego problemu z krojeniem :)

      Usuń
  17. Cieszę się, że tutaj zajrzałam! Przepis niezwykle mnie zaintrygował, gdyz jestem wielka fanką serniczków! ;) Niewykluczone, że wypróbuję! Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń