31 grudnia 2014

PALUCHY RYŻOWE Z BAKALIAMI

Szybka, słodka i zdrowa przekąska na każdą okazję!
Kolejny spontaniczny pomysł zakończony sukcesem!

Takie paluchy to świetny pomysł na każdą imprezę, czy przekąskę w ciągu dnia :)
Nieskomplikowane składniki oraz wykonanie sprawiają, że jest je w stanie przyrządzić każdy! :)


Składniki:
  • 4 łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki kaszy kukurydzianej
  • 1 banan
  • 2 garście bakali (orzechy nerkowca, migdały, żurawina, rodzynki) (firmy OWOCOWY RAJ)*

Przygotowanie:
  1. Kaszę kukurydzianą ugotować.
  2. Banana zblendować.
  3. Wymieszać ugotowaną kaszę, mąkę ryżową i zblendowanego banana.
  4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę w kształcie paluchów i posypać bakaliami.
  5. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Pyszne, zdrowe i ciekawe przekąski gotowe! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!


Kalorie:
Całość (12 paluchów)- ok. 860kcal
1 paluch- ok. 72kcal

Przekąski Sylwestrowe

21 komentarzy:

  1. Super przekąska, smaczna i zdrowa :-) Szczęśliwego Nowego Roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł :D Szczęścia w Nowym Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna przekąska :)
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  4. gdyby było wcześniej to pewnie zrobiłabym to na sylwestra!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł! Szczęśliwego Nowego Roku! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały pomysł, zrobię coś podobnego na jutro, dla rodziny ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają super! :)
    Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny pomysł :)
    Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam bakalie a takie paluchy to strzał w 10 :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie słodkości, zdrowe, szybkie, a zarazem pomysłowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pomysł na szybką przekąskę! Totalnie w moim guście <3 !

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj lubię, tym bardziej, że wegańskie i bezglutenowe, jak marzenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniała przekąska, chyba często będzie gościć u mnie w torebce do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawa przekąska, a czy dałoby się czymś zastąpić banana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Banan stanowi tutaj "klej" i "słodzidło". Zamiast tego można dodać białko jajka lub łyżkę lnu mielonego zaparzoną w 3 łyżkach wrzątku i coś do posłodzenia, np. miód, czy stevię :)

      Usuń
  15. kasza kukurydziana - pierwsze słysze, gdzie taką dostać albo można czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kaszę kukurydzianą można znaleźć praktycznie w każdym sklepie ;) w tym przepisie można spróbować zamienić ją na kaszę jaglaną, tylko będzie to zupełnie inny smak :)

      Usuń