9 października 2014

JABŁKOWE CIASTECZKA WIELOZBOŻOWE

Za oknem piękna, polska, złota jesień, a na talerzu jej dary!

Tym razem wykorzystałam soczyste i słodkie jabłka do zrobienia bardzo dietetycznych i zdrowych ciasteczek, które można podjadać w te słoneczne, jak i pochmurne dni - na poprawę humoru ;)

Dodatkowo są bardzo bogate błonnik- polecam wszystkim, którzy mają problemy z trawieniem ;)


Składniki:
  • 3/4 szklanki płatków wielozbożowych
  • 2 łyżki amarantusa ekspandowanego (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 duże jabłko
  • 1 jajko
  • 1 łyżka suszonych śliwek (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżka suszonych moreli (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie: 
  1. Większą część płatków zmielić na mąkę.
  2. Morele i śliwki sparzyć wrzątkiem, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach).
  4. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i uformować ciasteczka.
  5. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Ciasteczka mogą stanowić świetną i zdrową przekąskę w ciągu dnia- w pracy, czy w szkole.
Natomiast sprawdzą się również, jako deser czy podwieczorek dla łasuchów ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 ciasteczek)- ok. 655kcal
1 ciasteczko- ok. 55kcal

Jabłko z cynamonem 2014Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

25 komentarzy:

  1. Tak ostatnio smakują mi jabłka, że uważam za profanację wykorzystywanie ich do czegokolwiek, ale ostatnio ja jestem naprawdę "nienormalna", bo zjadam dziennie ok 6-7 jabłek o.O

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiałam wielozbożowe, niestety gluten..
    a takie apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przypomniałaś mi jak bardzo lubię ciasteczka owsiane/zbożowe ;)
    Wyglądają mega apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. własnie mam duzo jablek i juz wiem jak je wykorzystam <3 !

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne ciasteczka, mam w szafce amarantus więc może w weekend takie zrobię :-) wygladają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. jabłkowe ciasteczka! i na dodatek wielozbożowe! uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. zdecydowanie jestes mistrzynia robienia ciastek! ;3

    OdpowiedzUsuń
  8. świetne ciacha, ja lubię jeść takie na śniadanie ze szklanką mleka :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają na bardzo zdrowe i apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ależ tu dużo zdrowych przepisów, będę zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie zapisałem jako pilne do zrobienia, tym bardziej, że stewia czeka w doniczce na balkonie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne, na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Hej. Zauważyłam, że również znaleźć Cię można na portalu gotuj w stylu eko. Mam pytanie odnośnie wymiany punktów na nagrody. Jak często zmienia się pula nagród? Zawsze są takie same, czy może coś odchodzi, a przychodzi coś nowego?
    Dziękuję za odpowiedź, jestem nowa, stąd pytanie :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne ciasteczka:) Dodatek amarantusa czyni je jeszcze smaczniejszymi:))

    OdpowiedzUsuń
  15. Te ciasteczka przemawiają do mnie w każdym calu. Schrupałabym chociaż jedno :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie ciasteczka to ja przyjmuje wszędzie i zawsze :)

    OdpowiedzUsuń