3 września 2014

KNEDLE JAGLANE Z DYNIĄ

A tym razem knedle jaglane- genialne, bez mąki! Bezglutenowe, bez nabiału!

 

Jednak kasza jaglana nie bez powodu uważana jest za królową kasz- można zrobić z niej wszystko! :)

I tak jak zapowiedziałam zaczynam szaleństwa z dynią, która będzie się pojawiać w wielu przepisach!

Zachęcam również do wypróbowania przepisów z zeszłego sezonu dyniowego, które umieszczałam na blogu ;) Wystarczy kliknąć w kolumnie obok na etykietę "dynia" i pojawi się kilka, mam nadzieję ciekawych przepisów ;)


Składniki:
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 łyżka kaszy kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ostropestu plamistego
  • 200g dyni
  • 1 łyżeczka koperku
  • szczypta curry
Przygotowanie: 
  1. Dynię obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki i ugotować z dodatkiem curry.
  2. Kaszę jaglana opłukać i ugotować do całkowitej miękkości, wręcz rozgotować i odstawić do wystygnięcia.
  3. Lekko przestudzoną kaszę zblendować i wymieszać ze zmieloną na mąkę kaszą kukurydzianą oraz ostropestem, a następnie odstawić do całkowitego wystygnięcia i "związania się" masy (najlepiej w lodówce).
  4.  Z małych części ciasta formować placuszki, na które nałożyć po kawałku dyni i zamknąć na kształt knedli.
  5. Tak uformowane knedle najlepiej odstawić jeszcze raz do lodówki, aby mieć pewność, że się nie rozpadną (jednak można pominąć ten krok).
  6. Wrzucać na wrzącą wodę, następnie zmniejszyć ogień i gotować, aż do wypłynięcia knedli na wierzch.
  7. Delikatnie wyjąć i podawać jeszcze ciepłe, posypane koperkiem.
Ja oczywiście jako maniaczka dyni nie mogłam zadowolić się jedynie nadzieniem dyniowym i zjadłam knedle z upieczoną dynią w piekarniku ;)

Tak na marginesie- te knedle bardzo mnie ujęły, więc na pewno zrobię je również w słodkiej wersji :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (10 knedli)- ok. 290kcal
1 knedel- ok. 29kcal

22 komentarze:

  1. Dynię uwielbiam, kaszę jaglaną też ...po prostu muszę wypróbować ten przepis! :3

    OdpowiedzUsuń
  2. knedle jaglano-dyniowe? świetne! chociaż widzę je bardziej na słodko - dużo cynamonu, miodu i orzechów... o rany, chyba niedługo zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam fazę na kaszę jaglaną, może zrobię i knedle :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi ogromnie smakowały knedle jaglane nadziane śliwkami, więc pewnie z ukochaną dynią również są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie to mogłabym zajadać codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przepadam za dynią, ale w takim ultrazdrowym i pięknym wydaniu na pewno by mi posmakowało :D Knedle wyglądają świetnie ;>

    OdpowiedzUsuń
  7. fantastyczny pomysł na wytrawne knedle! przepis od razu zapisuję do zrobienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. BARDZO FAJNE;ORYGINALNE ..CIEKAWE JAK SMAKUJĄ..ZAPRASZAM NA JAGLANKE NA SŁODKO:POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/kasza-jaglana-na-sniadanie.html

    OdpowiedzUsuń
  9. O ja robiłam ostatnio bardzo podobne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. To danie porostu krzyczy, by je zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. knedle z jaglanej kaszy są świetne, z dynią to już chyba mistrzostwo :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale wspaniałe! Niby już wiem, że z jaglanki można wyczarować praktycznie wszystko ale nadal mnie zaskakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Pożyczam przepis na te knedle!!! Reweeelacjaaa! Może wykombinuję coś ze śliwkami? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ze śliwkami będą na pewno pyszne, też zamierzam zrobić je na słodko :)

      Usuń
  14. czym można zastąpić kaszę kukurydzianą? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dowolną mąką, czy skrobią (kukurydzianą, ziemniaczaną), zmielonymi otrębami, czy płatkami. Możesz też spróbować całkowicie pominąć, jednak będziesz musiał/a uważać na konsystencję kaszy (trzeba porządnie rozgotować) i przestudzić zupełnie najlepiej w lodówce ;)

      Usuń
  15. Bardzo dziękuję :) Jutro zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super pomysł, knedli jaglankowych jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  17. A co dać zamiast ostropestu? Podejrzewam, że siemię lniane, ale w jakiej ilości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ostropest można pominąć, nie ma on większego znaczenia jeśli chodzi o konsystencję masy, raczej stanowi bardziej zdrowy dodatek ;) można dać 1 łyżeczkę siemienia lub dodatkowo 1 łyżeczkę kaszy kukurydzianej więcej :)

      Usuń