A tym razem knedle jaglane- genialne, bez mąki! Bezglutenowe, bez nabiału!
Jednak kasza jaglana nie bez powodu uważana jest za królową kasz- można zrobić z niej wszystko! :)
I tak jak zapowiedziałam zaczynam szaleństwa z dynią, która będzie się pojawiać w wielu przepisach!
Zachęcam również do wypróbowania przepisów z zeszłego sezonu dyniowego, które umieszczałam na blogu ;) Wystarczy kliknąć w kolumnie obok na etykietę "dynia" i pojawi się kilka, mam nadzieję ciekawych przepisów ;)
Składniki:
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 1 łyżka kaszy kukurydzianej
- 1 łyżeczka ostropestu plamistego
- 200g dyni
- 1 łyżeczka koperku
- szczypta curry
- Dynię obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki i ugotować z dodatkiem curry.
- Kaszę jaglana opłukać i ugotować do całkowitej miękkości, wręcz rozgotować i odstawić do wystygnięcia.
- Lekko przestudzoną kaszę zblendować i wymieszać ze zmieloną na mąkę kaszą kukurydzianą oraz ostropestem, a następnie odstawić do całkowitego wystygnięcia i "związania się" masy (najlepiej w lodówce).
- Z małych części ciasta formować placuszki, na które nałożyć po kawałku dyni i zamknąć na kształt knedli.
- Tak uformowane knedle najlepiej odstawić jeszcze raz do lodówki, aby mieć pewność, że się nie rozpadną (jednak można pominąć ten krok).
- Wrzucać na wrzącą wodę, następnie zmniejszyć ogień i gotować, aż do wypłynięcia knedli na wierzch.
- Delikatnie wyjąć i podawać jeszcze ciepłe, posypane koperkiem.
Tak na marginesie- te knedle bardzo mnie ujęły, więc na pewno zrobię je również w słodkiej wersji :)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (10 knedli)- ok. 290kcal
1 knedel- ok. 29kcal
Dynię uwielbiam, kaszę jaglaną też ...po prostu muszę wypróbować ten przepis! :3
OdpowiedzUsuńknedle jaglano-dyniowe? świetne! chociaż widzę je bardziej na słodko - dużo cynamonu, miodu i orzechów... o rany, chyba niedługo zrobię ;)
OdpowiedzUsuńMam fazę na kaszę jaglaną, może zrobię i knedle :D
OdpowiedzUsuńMi ogromnie smakowały knedle jaglane nadziane śliwkami, więc pewnie z ukochaną dynią również są pyszne :)
OdpowiedzUsuńTakie to mogłabym zajadać codziennie :D
OdpowiedzUsuńNie przepadam za dynią, ale w takim ultrazdrowym i pięknym wydaniu na pewno by mi posmakowało :D Knedle wyglądają świetnie ;>
OdpowiedzUsuńfantastyczny pomysł na wytrawne knedle! przepis od razu zapisuję do zrobienia! :)
OdpowiedzUsuńBARDZO FAJNE;ORYGINALNE ..CIEKAWE JAK SMAKUJĄ..ZAPRASZAM NA JAGLANKE NA SŁODKO:POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/kasza-jaglana-na-sniadanie.html
O ja robiłam ostatnio bardzo podobne:)
OdpowiedzUsuńNo trzeba będzie zrobić:))
OdpowiedzUsuńTo danie porostu krzyczy, by je zrobić! :)
OdpowiedzUsuńknedle z jaglanej kaszy są świetne, z dynią to już chyba mistrzostwo :)
OdpowiedzUsuńAle wspaniałe! Niby już wiem, że z jaglanki można wyczarować praktycznie wszystko ale nadal mnie zaskakuje :D
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadlam a juz lubie :)
OdpowiedzUsuńPożyczam przepis na te knedle!!! Reweeelacjaaa! Może wykombinuję coś ze śliwkami? :)
OdpowiedzUsuńze śliwkami będą na pewno pyszne, też zamierzam zrobić je na słodko :)
Usuńczym można zastąpić kaszę kukurydzianą? :)
OdpowiedzUsuńDowolną mąką, czy skrobią (kukurydzianą, ziemniaczaną), zmielonymi otrębami, czy płatkami. Możesz też spróbować całkowicie pominąć, jednak będziesz musiał/a uważać na konsystencję kaszy (trzeba porządnie rozgotować) i przestudzić zupełnie najlepiej w lodówce ;)
UsuńBardzo dziękuję :) Jutro zrobię :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, knedli jaglankowych jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńA co dać zamiast ostropestu? Podejrzewam, że siemię lniane, ale w jakiej ilości?
OdpowiedzUsuńostropest można pominąć, nie ma on większego znaczenia jeśli chodzi o konsystencję masy, raczej stanowi bardziej zdrowy dodatek ;) można dać 1 łyżeczkę siemienia lub dodatkowo 1 łyżeczkę kaszy kukurydzianej więcej :)
Usuń