2 kwietnia 2014

ZAPIEKANKA Z KASZY GRYCZANEJ

Pełna warzyw i smaku!


Jestem miłośnikiem wszelkiego rodzaju kasz, między innymi kaszy gryczanej.
Jadłam ją już na wiele sposobów, jednak zdałam sobie sprawę z tego, że nigdy nie podałam jej w postaci zapiekanki... Szybko to naprawiłam i proszę- wegetariańska i bezglutenowa zapiekanka!



Składniki:
  • 100g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 cukinia
  • pół puszki kukurydzy
  • kilka brukselek
  • 1 jajko
  • przyprawy: curry, czosnek, suszone pomidory, bazylia, papryka słodka

Przygotowanie:
  1. Brukselkę i kaszę ugotować- nie rozgotować (każde osobno).
  2. Cukinię przekroić wzdłuż na plastry grubości pół cm i oprószyć przyprawami.
  3. Do ugotowanej kaszy dodać kukurydzę, jajko oraz przyprawy i wymieszać.
  4. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Wyłożyć kolejno warstwę kaszy, plastry cukinii, znów warstwę kaszy i na wierzchu poukładać brukselki, lekko je wciskając.
  6. Całość zapiekać przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Lekka, a jakże wartościowa zapiekanka!
Z powodzeniem mogą skusić się na nią wegetarianie oraz osoby na diecie bezglutenowej.

Kalorie:
Całość (6 porcji)- ok. 700kcal
1 porcja- ok. 117kcal

Akcja wegetariańska zapiekankaWielkanoc bez glutenu.Lekka WielkanocWielkanocne Smaki - edycja IV

1 komentarz: