4 kwietnia 2014

DESER JAGLANO- OWOCOWY

CZYLI PUCHAREK SZCZĘŚCIA!

Super, mega pyszny deser! Lekki, kolorowy i bezglutenowy!

Kwintesencja naturalnej słodyczy... Polecam wszystkim amatorom słodkości, bądź miłośnikom owoców. Ja z pewnością zaliczam się do tych drugich, dlatego ten deser skradł moje serce :)



Składniki:
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki mleka (w wersji wegańskiej roślinnego)
  • pół banana
  • 150g truskawek
  • pół pomarańczy
  • 100g ananasa
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka suszonej żurawiny
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną ugotować w wodzie, a następnie ugotować w mleku do wchłonięcia całego płynu.
  2. Banana zblendować, a następnie wymieszać z ostudzoną kaszą i wiórkami kokosowymi.
  3. Pomarańczę pokroić w kostkę, natomiast truskawki i ananasa zblendować na mus (każde w osobnej misce).
  4. Przekładać do pucharka warstwami- warstwa z kaszą, mus truskawkowy, powtórnie warstwa z kaszą, kawałki pomarańczy, znowu warstwa z kaszą i mus ananasowy. Na wierzchu ułożyć kilka owoców suszonej żurawiny.
Gorąco polecam! Deser smakuje jeszcze lepiej po schłodzeniu w lodówce! :)


Kalorie:
Całość- ok. 450kcal

Lekka Wielkanoc

4 komentarze:

  1. Ależ to pysznie wygląda!!! ..tylko że jeszcze nie sezon na truskawki;)
    Ja czasami robię coś w rodzaju budyniu na bazie własnie kaszy jaglanej - kasza+daktyle+ewentualnie jakiś syrop+banan+kakao+kokos (i co tam się akurat nawinie;) Oczywiście gęstość zależy od akuratnej ochoty;)
    Pozdrawiam stokrotnie z krainy stokrotkowej:)
    Kamila:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zazwyczaj wolę te gęste wersje :) A banan, daktyle i kasza jaglana to super połączenie :)

      Usuń
  2. Na ile porcji jest ten przepis? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na jedną dużą, taką jak na zdjęciu :)
      można rozdzielić na dwa mniejsze pucharki :)

      Usuń