CZYLI URODZINOWE SŁODKOŚCI... ;)
Z okazji swoich urodzin, a powoli zaczynam być już staruszką.... ćwierć wieku to nie przelewki..., postanowiłam osłodzić sobie troszkę ten dzień. Ale oczywiście zdrowo i jednocześnie dietetycznie! Jednak byłam bardzo zaskoczona, ponieważ moje zdrowe gofry praktycznie nie różniły się smakiem od tych, którymi zajadami się szczególnie podczas wakacji... :) I nie rzucam tutaj słów na wiatr, ponieważ po jednym gryzie mój narzeczony, który raczej preferuje te niezdrowe smakołyki potwierdził moje słowa! :D
Składniki:
- 12 łyżek płatków owsianych
- 12 łyżek mleka 0,5%
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka stevi
- dowolne dodatki
- Płatki zmielić na mąkę.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Zmielone płatki, mleko, żółtka, cynamon i stevię dokładnie wymieszać.
- Następnie dodać powoli mieszając ubite białka.
- Ciasto pozostawić na kilka minut.
- Piec w gofrownicy około 3 minut.
Ja podałam gofry z jogurtem naturalnym, owocami i orzeszkami nerkowca! :)
Kalorie (bez dodatków):
Całość (4 gofry)- ok. 530kcal
1 gofr- ok. 133kcal
takie gofry to ja rozumiem - to co uwielbiam - płatki owsiane wykorzystane w tak przepyszny sposób :)
OdpowiedzUsuńTo jest nas dwie! :D
UsuńGoferki ok. Bardzo syte i zdrowe co dla mnie jest bardzo ważne. Moja 9-letnia córka tradycyjnie robione gofry pochłaniała w ilościach hurtowych, a tych zjadła tylko 1,5 gofra i mówi, "że jest pełna":). Oczywiście przy okazji wysłuchała mojej pogadanki ;) o wyższości produktów pełnoziarnistych nad zwykłymi i tak to córka została po raz kolejny przekonana na własnym przykładzie, że takie produkty nie dość, że sycą to nie tuczą.
OdpowiedzUsuńSiła perswazji zdrowych produktów i rewelacyjnej mamy robią swoje! :)
Usuńmnie wyszły gumowe i zakalcowate w środku. takie... hm surowe. Piekłam dłużej ale to nic nie dało no oprócz ciemniejszego koloru na zewnątrz... :(
OdpowiedzUsuńmoże zbyt dużo ciasta nałożyłaś/łeś do gofrownicy, następnym razem daj może jedno jajko :)
Usuń