21 lutego 2014

OWSIANE GOFRY

CZYLI URODZINOWE SŁODKOŚCI... ;)


Z okazji swoich urodzin, a powoli zaczynam być już staruszką.... ćwierć wieku to nie przelewki..., postanowiłam osłodzić sobie troszkę ten dzień. Ale oczywiście zdrowo i jednocześnie dietetycznie! Jednak byłam bardzo zaskoczona, ponieważ moje zdrowe gofry praktycznie nie różniły się smakiem od tych, którymi zajadami się szczególnie podczas wakacji... :) I nie rzucam tutaj słów na wiatr, ponieważ po jednym gryzie mój narzeczony, który raczej preferuje te niezdrowe smakołyki potwierdził moje słowa! :D



Składniki:
  • 12 łyżek płatków owsianych
  • 12 łyżek mleka 0,5%
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka stevi
  • dowolne dodatki
Przygotowanie:
  1. Płatki zmielić na mąkę.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Białka ubić na sztywną pianę.
  4. Zmielone płatki, mleko, żółtka, cynamon i stevię dokładnie wymieszać.
  5. Następnie dodać powoli mieszając ubite białka.
  6. Ciasto pozostawić na kilka minut.
  7. Piec w gofrownicy około 3 minut.

Gotowe!! Pyyyycha!!
Ja podałam gofry z jogurtem naturalnym, owocami i orzeszkami nerkowca! :)

Kalorie (bez dodatków):
Całość (4 gofry)- ok. 530kcal
1 gofr- ok. 133kcal

Lekkie desery bez piekarnika Olimpijskie gotowanie

6 komentarzy:

  1. takie gofry to ja rozumiem - to co uwielbiam - płatki owsiane wykorzystane w tak przepyszny sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Goferki ok. Bardzo syte i zdrowe co dla mnie jest bardzo ważne. Moja 9-letnia córka tradycyjnie robione gofry pochłaniała w ilościach hurtowych, a tych zjadła tylko 1,5 gofra i mówi, "że jest pełna":). Oczywiście przy okazji wysłuchała mojej pogadanki ;) o wyższości produktów pełnoziarnistych nad zwykłymi i tak to córka została po raz kolejny przekonana na własnym przykładzie, że takie produkty nie dość, że sycą to nie tuczą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Siła perswazji zdrowych produktów i rewelacyjnej mamy robią swoje! :)

      Usuń
  3. mnie wyszły gumowe i zakalcowate w środku. takie... hm surowe. Piekłam dłużej ale to nic nie dało no oprócz ciemniejszego koloru na zewnątrz... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może zbyt dużo ciasta nałożyłaś/łeś do gofrownicy, następnym razem daj może jedno jajko :)

      Usuń