10 lutego 2014

KOKOSOWE CIASTO Z FASOLI

Kolejne podejście do wypieków z fasoli zakończone powodzeniem! :)
Ciasto pięknie pachnie, a wiórki kokosowe dodają jeszcze więcej aromatu no i oczywiście walorów smakowych!!



Jest to ciasto, które śmiało można jeść na diecie, ponieważ zawiera same zdrowe i niskokaloryczne składniki.

Składniki:
  • 1 puszka białej fasoli
  • 3 jajka
  • 30g chudego twarogu
  • 3 łyżeczki stevi
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno.
  2. Zmiksować odcedzoną fasolę na bardzo gładką masę. Podczas miksowania dodawać żółtka, twaróg, stevię, sok z cytryny oraz proszek do pieczenia.
  3. 2 łyżki wiórków kokosowych wymieszać (bez miksowania) z masą, a następnie to samo zrobić z ubitymi białkami.
  4. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 40 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka).
Kalorie:
Całość (10 porcji)- ok. 620kcal
1 porcja- ok. 62kcal

KokosowoOlimpijskie gotowanieSłodkie Walentynki 2014

20 komentarzy:

  1. Jutro albo jeszcze dzisiaj zrobię to ciasto, bo wygląda smakowicie a mam chęć na coś z fasolki:) ale fajnie że znalazłam Twój blog:))
    Serdeczności!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać, jak Ci smakowało :) Pozdrawiam i miłego pichcenia! :)

      Usuń
    2. Wyszło pyszne!!:) Zamiast stewii dodałam ksylitol. Chwilę się zastanawiałam, czy to ma być 30g twarogu czy 30 dkg, dałam gramy:)
      Próbowałam jeszcze ciepły, bo nie mogłam się powstrzymać:)) hihi
      Super!!!:)
      Pozdrawiam cieplutko:)
      Kamila

      Usuń
    3. To rewelacja! Bardzo się cieszę, że smakowało :) A jeśli chodzi o twaróg to 30g ;) Mam tak samo- jak coś upiekę to zjadam od razu chociaż jeden kawałek!

      Usuń
  2. Jestem ciekawa jak smakuje to ciasto. Upiekłam kiedyś bułki fasolowe i mi nie smakowały. A ta fasola byłaby idealna do dietetycznych wypieków. Czy bardzo czuć ją w tym cieście?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w ogóle nie jest wyczuwalna, tylko musisz ją porządnie zblendować na gładko, żeby nie pozostawić kawałków fasoli ;) Możesz dodać również mniej stevi, a zamiast tego banana zblendowanego i będzie jeszcze lepsze! ;)

      Usuń
  3. Hej, Mogłabyś podać ile gram tej fasoli? Bo puszka puszcze nierówna ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. PRZE-PY-SZNE i w ogóle nie czuć fasolki :) robiłam też z czerwonej fasoli i kakao tylko troszkę zmodyfikowałam i wyszło mi taakie przepyszne takie ala murzynek tylko z tym że w smaku jak prawdziwy ...
    a tak na marginesie twój blog jest moim ulubionym przepisy są proste szybkie zdrowe i niesamowicie smaczne , i ugotowałam już masę rzeczy z twojego bloga i nigdy się nie zawiodłam :* ściskam cieplutko - Edzia :) Twoja wierna czytelniczka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się, że to ciacho jest super! a w wersji czekoladowej na pewno tez smakuje rewelacyjnie! bardzo się cieszę, że mogę być dla Ciebie inspiracją i że moje przepisy są pomocne :) Zawsze służę radą w razie jakichkolwiek pytań i jeszcze raz bardzo dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń
    2. Proszę bardzo :*, miłe słowa w pełni zasłużone bo wykonujesz dobrą robotę:)))) aaaa ciasto znów popełnione i właśnie siedzi w piekarniku pyszni sie do mnie hehehe pozdrawiam Cię Madziu - Edzia :)

      Usuń
  5. w życiu nie pomyślałabym, że z fasoli można zrobić ciasto. Kradnę przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. rewelacja, kocham kokos, więc przepis jak dla mnie<3
    super, fajne masz propozycje, będę się inspirować:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi miło i zachęcam do eksperymentowania ;)

      Usuń
  7. Wow, świetny pomysł :) muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O matko, aż mi ślinka pociekła!
    Zastanawiam się tylko, jak zwykle przy takich przepisach, co robi żółtko w takim cieście? Chodzi tu o walory smakowe? Samo białko nie skleiłoby składników? Taka ciekawość mnie wzięła i pomyślałam, że zapytam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście samo białko "skleiłoby" ciasto, ja po przebytej operacji i diecie wątrobowej przyzwyczaiłam się do unikania żółtka i od pół roku go w ogóle nie używam! Muszę jednak przyznać, że czasem żółtko nadaje ten posmak szczególnie ciastom kruchym, ale w tym przepisie można na pewno z nich zrezygnować :)

      Usuń
  9. pominęłam twaróg, ale wyszło i tak przepyszne ;) mam tylko pytanie, jak długo i w jakich warunkach najlepiej przechowywać te ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja każde ciasto przechowuje w lodówce, takie schłodzone również dobrze smakuje, a nie przechowywałam go dłużej, niż 3 dni- zasady raczej jak przy każdym "tradycyjnym" cieście :) bardzo się cieszę, że smakowało!

      Usuń