23 stycznia 2014

MUFFINKOWE JABŁECZNIKI

Kolejna odsłona muffinek, tym razem w wersji mini jabłeczników ;)
Proste, a dzięki otrębom bogate w błonnik.
Natomiast połączenie jabłek i rodzynek oddaje niepowtarzalny aromat, zapach i smak ;)

Jeśli użyjecie otrębów certyfikowanych, będzie to wypiek całkowicie bezglutenowy!





Składniki:
  • 8 łyżek otrębów żytnich
  • 8 łyżek otrębów owsianych
  • 250g twarogu chudego
  • 3 jajka
  • 2 duże jabłka
  • garść rodzynek
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
  1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cynamonu.
  2. Zmiksować otręby, twaróg i żółtka.
  3. Dodać stevię i proszek do pieczenia, a następnie całość wymieszać.
  4. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach), wrzucić na masy wraz z rodzynkami i dokładnie wymieszać.
  5. Ubite białka przełożyć do masy i powoli połączyć.
  6. Piec około 25 minut w piekarniku nastawionym na temperaturę 180 stopni.
Smacznego!!


Kalorie:
Całość (18 muffin)- ok. 1100kcal
1 muffina- ok. 61kcal

6 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. czy muffinki z łatwością odklejają się od foremek? czy w papierowych również by wyszły?
    czy mogę dać otręby pszenne, zamiast owsianych?
    jakiej wielkości są te muffiny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli użyjesz foremek sylikonowych to bez problemu się odkleją, natomiast w przypadku papierkowych trzeba by było pomóc sobie łyżeczką ;) Możesz użyć dowolnych otrębów, według upodobań smakowych albo tego co masz w szafce. Muffiny mają standardową wielkość (jak większość foremek) :)

      Usuń
    2. wyszły super! moja rodzina poprosiła o 2 turę mimo, że żadna ze mnie kucharka :)

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę, że się udały! Gratuluję i smacznego!! :)

      Usuń
  3. super, dzięki!
    mam na nie wielką ochotę, pasują do moich kubków smakowych hihih

    OdpowiedzUsuń