Jak już zdążyłam wcześniej wspomnieć niestety zapasy mojej ukochanej dyni się skończyły ;( Więc postanowiłam użyć innych równie pysznych warzyw- POMIDORÓW!!
Składniki:
- 5 łyżek kaszy kuskus
- 4 pomidory
- 4 łyżki marchewki z groszkiem
- oliwa z oliwek
- przyprawy
- sos sojowy
- Z pomidorów odkroić kapelusze i wydrążyć miąższ.
- Pomidory lekko natrzeć w środku oliwą i oprószyć przyprawami (papryka słodka i ostra).
- Kaszę kuskus przygotować według wskazówek na opakowaniu.
- Gotową kasze wymieszać z miąższem z pomidorów, marchewką z groszkiem, przyprawami (curry, zioła) oraz sosem sojowym.
- Tak przygotowanym farszem nadziewać pomidory.
- Całość zapiekać w piekarniku w żaroodpornym naczyniu przez 20 minut w temperaturze około 170 stopni.
Dla tych niemięsożernych może być to wyśmienity obiad, a dla typowych mięsożerców przystawka, bądź dodatek do dania głównego.
Myślę, że świetnie mogą sprawdzić się na grillu, jednak z uwagi na niesprzyjającą porę roku, warto wypróbować przepis w domowym zaciszu z użyciem piekarnika ;)
Kalorie:
Całość (4 sztuki)- ok. 340kcal
1 sztuka- ok. 85kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz