20 stycznia 2014

POMIDORY FASZEROWANE Z KUSKUS

Przepadam za wszelkiego rodzaju faszerowanymi warzywami, ponieważ można wsadzić do nich co tylko się chce!! Ponadto są bardzo sycące i zdrowe!!
Jak już zdążyłam wcześniej wspomnieć niestety zapasy mojej ukochanej dyni się skończyły ;( Więc postanowiłam użyć innych równie pysznych warzyw- POMIDORÓW!!


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy kuskus
  • 4 pomidory
  • 4 łyżki marchewki z groszkiem
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy
  • sos sojowy
Przygotowanie:
  1. Z pomidorów odkroić kapelusze i wydrążyć miąższ.
  2. Pomidory lekko natrzeć w środku oliwą i oprószyć przyprawami (papryka słodka i ostra).
  3. Kaszę kuskus przygotować według wskazówek na opakowaniu.
  4. Gotową kasze wymieszać z miąższem z pomidorów, marchewką z groszkiem, przyprawami (curry, zioła) oraz sosem sojowym.
  5. Tak przygotowanym farszem nadziewać pomidory.
  6. Całość zapiekać w piekarniku w żaroodpornym naczyniu przez 20 minut w temperaturze około 170 stopni.

Dla tych niemięsożernych może być to wyśmienity obiad, a dla typowych mięsożerców przystawka, bądź dodatek do dania głównego.

Myślę, że świetnie mogą sprawdzić się na grillu, jednak z uwagi na niesprzyjającą porę roku, warto wypróbować przepis w domowym zaciszu z użyciem piekarnika ;)

Kalorie:
Całość (4 sztuki)- ok. 340kcal
1 sztuka- ok.  85kcal

Warzywa psiankowate 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz