6 listopada 2018

KREMOWY BUDYŃ DYNIOWY

Korzystajmy póki jeszcze jest dostępna! Królowa jesieni - DYNIA w słodkim deserze :)



Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido

  • 750 ml mleka ryżowego

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 3 łyżki syropu z agawy

  • cynamon

  • rodzynki

  • mus kokosowy

  • granat

  • masło nerkowcowe




Przygotowanie:

  1. Dynię przekrój, wydrąż pestki, pokrój na ósemki i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (około 25 minut).

  2. Z upieczonej dyni usuń skórki, pozostałą część zblenduj na puree.

  3. W garnku zagotuj mleko, dodaj cynamon, puree z dyni oraz syrop z agawy energicznie mieszając, a następnie stopniowo mąkę ziemniaczaną (gotuj jeszcze 2-3 minuty).

  4. Gotowy budyń przełóż do miseczek, udekoruj pestkami granatu, rodzynkami, pokruszonym musem kokosowym i masłem z nerkowców.


Kalorie:

Całość (3 porcje) – ok. 1475kcal

1 porcja – ok. 492kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

5 listopada 2018

LEKKIE BATONY Z POLEWĄ KAKAOWO - KOKOSOWĄ

Coś dla amatorów słodkości!



Składniki:

Baza

Polewa

  • 50g gorzkiej czekolady

  • 3 łyżki musu kokosowego

  • 4 łyżki gorącej wody

  • 2 łyżki kakao

  • nerkowce


Przygotowanie:

  1. Daktyle sparz wrzątkiem, a następnie odcedź i zblenduj na mus.

  2. Amarantus wymieszaj z musem daktylowym oraz masłem orzechowym – masę wyłóż na blaszkę wyłożoną folią spożywczą i odstaw do lodówki.

  3. Mus kokosowy wymieszaj z gorącą wodą, dodaj roztopioną w kąpiel wodnej czekoaldę oraz kakao, po czym całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na wczesniej przygotowaną warstwę amarantusową.

  4. Na wierzchu poukładaj nerkowce, a następnie dociśnij je lekko tak, aby zanurzyły się w polewie.

  5. Całość odstaw do schłodzenia w lodówce, a następnie pokrój na kształt batonów.


Kalorie:

Całość (16 batonów) – ok. 2620kcal

1 baton – ok. 164kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

4 listopada 2018

KASZA ORKISZOWA Z JAGODAMI



Składniki:

  • 100g kaszy orkiszowej

  • 300ml mleka owsianego

  • 1 łyżka miodu

  • jagody w soku

  • masło kokosowe

  • świeża mięta




Przygotowanie:

  1. Kaszę ugotuj w mleku z dodatkiem miodu.

  2. Ugotowaną kaszę przełóż do misek, polej jagodami w soku oraz udekoruj świeżymi listkami mięty i masłem kokosowym.


Kalorie:

Całość (2 porcje) – ok. 930kcal

1 porcja – ok. 465kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

29 października 2018

JAGLANY DESER MONTE

Delikatny, kremowy i zdrowy deser monte!



Składniki:

  • 200g kaszy jaglanej

  • 3 banany

  • 1 litr mleka ryżowego

  • 5 łyżek kakao

  • wanilia

  • 4 łyżki ksylitolu

  • orzechy laskowe


 

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglana opłucz dokładnie i ugotuj w 800 ml mleka z dodatkiem wanilii i ksylitolu.

  2. Ostudzoną kaszę zblenduj na gładki krem.

  3. Banany zblenduj z kakao oraz 200 ml mleka ryżowego.

  4. Na przemian do kubeczka wyłóż krem jaglany i mus kakaowy, całość udekoruj orzechami laskowymi.


Kalorie:

Całość (3 desery) – ok. 2150kcal

1 deser – ok. 717kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

27 października 2018

ARONIOWY BUDYŃ NA MĄCE RYŻOWEJ

Bo na zimne, chłodne dni najlepszy jest budyń!



Składniki:

  • 400 ml mleka ryżowego z wanilią

  • 150 ml soku aroniowego

  • 4 łyżki mąki ryżowej

  • prażone płatki kokosa

  • świeże listki mięty




Przygotowanie:

  1. Całe mleko wymieszaj ze 100 ml soku aroniowego i podgrzej do momentu, aż będzie się gotować.

  2. W tym momencie powoli dodawaj mąkę ryżową, cały czas energicznie mieszając.

  3. Gdy budyń uzyska odpowiednią konsystencję przełóż go do misek, polej sokiem aroniowym, posyp płatkami kokosa i świeżymi listkami mięty.


Kalorie:

Całość (2 porcje) – ok. 750kcal

1 porcja – ok. 375kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

18 października 2018

KUKURYDZIANE BABECZKI Z JABŁKIEM I PRZYPRAWAMI KORZENNYMI

Szybki i lekki deser na jesienny dni :)



Składniki:

  • 2 jajka

  • 2 duże jabłka

  • 4 łyżki ksylitolu

  • pół szklanki mleka ryżowego

  • 7 łyżek mąki kukurydzianej

  • kilka orzechów laskowych

  • przyprawy: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa




Przygotowanie:

  1. Jajka zblenduj z mlekiem , przyprawami, ksylitolem i mąką.

  2. Do powstałej masy dokładnie wmieszaj pokrojone w bardzo drobną kostkę jabłka.

  3. Masę przełóż do foremek, na wierzch każdej wyłóż orzechy laskowe i piecz około 25 minut w 180 stopniach.


Kalorie:

Całość (15 babeczek) – ok. 810kcal

1 babeczka – ok. 54kcal

16 października 2018

SPAGHETTI Z WEGAŃSKIM MIELONYM Z KALAFIORA

Jak urozmaicić sobie zwyczajny makaron? Niezwyczajnym kalafiorem! :)



Składniki:

  • 500g makaronu kukurydzianego spaghetti

  • 1 kalafior

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 500g pieczarek

  • 500ml passaty pomidorowej

  • słonecznik

  • świeża bazylia

  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka wędzona, sos sojowy


Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj i wyłóż na talerze.

  2. Na patelni podsmaż cebulkę oraz czosnek, następnie dodaj posiekany pieczarki i przyprawy – całość podduś.

  3. Następnie na patelnię dodać zblendowanego kalafiora oraz sos sojowy i całość podsmaż.

  4. Dodaj passatę pomidorową oraz posiekaną bazylię, po kilku minutach gotowy sos wyłóż na makaron.

  5. Gotowe danie udekoruj świeżymi listkami bazylii oraz słonecznikiem.


Kalorie:

Całość (5 porcji) – ok. 2410kcal

1 porcja – ok. 482kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.