5 listopada 2018

LEKKIE BATONY Z POLEWĄ KAKAOWO - KOKOSOWĄ

Coś dla amatorów słodkości!



Składniki:

Baza

Polewa

  • 50g gorzkiej czekolady

  • 3 łyżki musu kokosowego

  • 4 łyżki gorącej wody

  • 2 łyżki kakao

  • nerkowce


Przygotowanie:

  1. Daktyle sparz wrzątkiem, a następnie odcedź i zblenduj na mus.

  2. Amarantus wymieszaj z musem daktylowym oraz masłem orzechowym – masę wyłóż na blaszkę wyłożoną folią spożywczą i odstaw do lodówki.

  3. Mus kokosowy wymieszaj z gorącą wodą, dodaj roztopioną w kąpiel wodnej czekoaldę oraz kakao, po czym całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na wczesniej przygotowaną warstwę amarantusową.

  4. Na wierzchu poukładaj nerkowce, a następnie dociśnij je lekko tak, aby zanurzyły się w polewie.

  5. Całość odstaw do schłodzenia w lodówce, a następnie pokrój na kształt batonów.


Kalorie:

Całość (16 batonów) – ok. 2620kcal

1 baton – ok. 164kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

1 komentarz:

  1. Cudnie wyglądają a podejrzewam, że smakują jeszcze lepiej :) Z pewnością wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń