10 marca 2018

OMLET Z MĄKI Z SAMOPSZY

Samopsza to odmiana pszenicy, która swoje początku datuje na tysiące lat przed nasza erą.

Teraz odkrywamy je na nowo! A najlepiej na słodko :)



Składniki:

  • 1 jajko

  • 1 białko jajka

  • pół szklanki mleka ryżowego

  • 2 łyżki sproszkowanych daktyli

  • 5 łyżek mąki z samopszy

  • 1 łyżeczka oleju z pestek winogron

  • dodatkowo: pół banana, 1 łyżeczka masła orzechowego, pół łyżeczki masła kokosowego, 1 łyżeczka syropu klonowego, kilka orzechów włoskich, rodzynki




Przygotowanie:

  1. Na patelni rozetrzyj i rozgrzej olej.

  2. Składniki na olet dokładnie ze sobą zblenduj, następnie masę wylej na patelnię i smaż z obu stron pod przykryciem.

  3. Gotowy omlet posmaruj masłem orzechowym, podaj z plastrami banana, orzechami laskowymi, rodzynkami, pokruszonym masłem kokosowym, a na koniec polej syropem klonowym.


Kalorie:

Całość (1 duży omlet) – ok. 735kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

8 marca 2018

GRYCZANKA Z KAKAO

Bo na śniadanie dla odmiany zamiast owsianki można zjeść gryczankę :)



Składniki:

  • 500g kaszy gryczanej niepalonej

  • 4 łyżki kakao

  • 1 szklanka mleka orkiszowego

  • 4 łyżki cukru kokosowego

  • Jeżyny

  • Pyłek pszczeli

  • Masło orzechowe

  • Orzechy laskowe

  • Morwa czarna suszona


Przygotowanie:

  1. Kasze gryczaną zalej wode i odstaw na całą noc.

  2. Następnie wylej wodę i dolej szklankę świeżej oraz mleko, kakao, cukier kokosowy i całość dokładnie zblenduj.

  3. Gryczankę przełóż do misek, a następnie udekoruj pozostałymi składnikami.


Kalorie:

Całość (5 gryczanek) – ok. 3160kcal

1 gryczanka – ok. 632kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

3 marca 2018

MAKARON Z JARMUŻEM I SOSEM Z NERKOWCÓW

Lekki makaron, kremowy sos i gwarancja bogactwa wartości odżywczych!



Składniki:

  • 500g makaronu kukurydzianego

  • 1 cebula

  • 2 łyżka oleju z pestek winogron

  • 3 ząbki czosnku

  • 4 garście jarmużu

  • 100g nerkowców

  • 4 łyżki sera z ziemniaka

  • Przyprawy: sól himalajska, garam masala

  • Kiełki lucerny

  • Pestki dyni


Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj i odcedź.

  2. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekane cebulę i czosnek.

  3. Następnie dodaj jarmuż i przyprawy – całość podsmaż.

  4. Na patelnię dodaj ser z ziemniaka, a następnie namoczone wcześniej i zblendowane wraz z wodą, w której się moczyły nerkowce.

  5. Całą zawartość patelni wymieszaj i porządnie podgrzej.

  6. Gotowy makaron wymieszaj z sosem.

  7. Całośc posyp pestkami dyni i kiełkami.


Kalorie:

Całość (5 porcji) – ok. 2900kcal

1 porcja – ok. 580kcal

28 lutego 2018

SŁODKIE PRZEKĄSKI Z BANANEM I KREMEM

Słodkie, aczkolwiek dietetyczne przekąski na wyjątkową okazję lub bez okazji :)



Składniki:



Przygotowanie:

  1. Banany pokrój na grubsze plasterki.

  2. Każdy plasterem posmaruj kremem, a na wierzch ułóż owoc morwy.

  3. Całość podaj z ulubionymi dodatkami.


Kalorie (bez dodatków):

Całość (12 kawałków) – ok. 280kcal

1 kawałek – ok. 23kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

24 lutego 2018

SOCZEWICOWY PASZTET ZE SŁONECZNIKIEM

Pasztet to potrawa, która ma bardzo szerokie zastosowanie.

Może stanowić samodzielna przekąskę, ale może być również dodatkiem do chleba :)

Ja najbardziej lubię go wcinać z sałatką ze świeżych warzyw! mniam!



Składniki:

  • 400g czerwonej soczewicy

  • 200g mąki z ciecierzycy

  • 50g mąki z grochu

  • garść słonecznika

  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia




Przygotowanie:

  1. Soczewicę przepłucz, a następnie ugotuj do miękkości.

  2. Z niewielką częścią wody, w której się gotowała zblenduj ją na dość gałdko.

  3. Wymieszaj z mąkami, przyprawami oraz słonecznikiem.

  4. Przełóż do foremek i piecz około 30 minut w 190 stopniach.


Kalorie:

Całość (24 kawałki) – ok. 2530kcal

1 kawałek – ok. 105kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

21 lutego 2018

TROPIKALNE SMOOTHIE BOWL

Chociaż na dworze mróz u mnie na talerzu słońce i... tropiki! ;)

Szybka, pyszna i pozytywnie nastrajająca miska szczęścia! :)



Składniki:

  • 2 banany

  • 1 mango

  • Kawałek świeżego ananasa

  • 1 szklanka mleka owsianego

  • 2 łyżeczki pyłku pszczelego

  • 2 łyżeczki chia

  • 2 łyżeczki nerkowców

  • 6 daktyli


Przygotowanie:

  1. Owoce zblenduj z mlekiem i przełóż do miseczek.

  2. Całość ozdób pyłkiem, chia, nerkowcami, posiekanymi daktylami i dowolnymi owocami.


Kalorie:

Całość (2 porcje) – ok. 920kcal

1 porcja – ok. 460kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

17 lutego 2018

AROMATYCZNE CIASTO BANANOWE

To ciasto, które już dawno skradło moje serce i od czasu do czasu pojawia się na blogu w różnych wersjach.

Dzisiaj ta bardziej aromatyczna, wzbogacona o korzenne przyprawy :)



Składniki:

  • 250g mąki kukuyrdzianej

  • 50g mąki amarantusowej

  • 25g skrobi ziemniaczanej

  • Płaska łyżeczka sody

  • 3 łyżki cukru kokosowego

  • Pół szklanki mleka owsianego

  • 3 banany

  • 4 łyżeczki chia

  • Przyprawy: sól, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa

  • Kilka orzechów włoskich




Przygotowanie:

  1. Mąki wymieszaj z przyprawami, cukrem i sodą.

  2. Chia namocz w 8 łyżkach gorącej wody.

  3. Banany zblenduj z mlekiem i wymieszaj z chia oraz suchymi składnikami.

  4. Masę przełóż do formy, a na wierzchu powciskaj orzechy.

  5. Ciasto piecz około 40 minut w 180 stopniach.


Kalorie:

Całość (10 kawałków)- ok. 1915kcal

1 kawałek – ok. 192kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.