11 lutego 2018

SMOOTHIE BOWL Z ZIEMIĄ OKRZEMKOWĄ

Na dobry humor solidna dawka witamin! :)



Składniki:

  • 2 małe banany

  • Duża garść jagód

  • ¾ szklanki mleka owsianego

  • 1 łyżeczka ziemi okrzemkowej

  • Garśc domowej granoli

  • Kilka migdałów

  • 1 łyżeczka pyłku pszczelego


Przygotowanie:

  1. Banany wraz z jagodami, mlekiem i ziemią okrzemkową dokładnie zblenduj.

  2. Gotowe smoothie przełóż do miseczki.

  3. Całość posyp domową granolą, migdałami oraz pyłkiem pszczelim.


Kalorie:

Całość (1 porcja) – ok. 480kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

9 lutego 2018

ORZEŹWIAJĄCY KOKTAJL

Gdy jesteś pełna i czujesz się ociężała nie ma nic lepszego, niż orzeźwiający koktajl! :)



Składniki:

  • 1 banan

  • 1 gruszka

  • 2 jabłka

  • 1 szklanka wody

  • 1 łyżeczka pyłku pszczelego

  • 1 łyżeczka nasion babki jajowatej

  • Kilka listków świeżej mięty


Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki zblenduj dokładnie ze sobą.

  2. Koktajl podawaj lekko schłodzony.


Kalorie:

Całość (2 koktajle) – ok. 385kcal

1 koktajl – ok. 193kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

7 lutego 2018

WEGAŃSKIE PĄCZKI Z DELIKATNYM KREMEM I CZEKOLADĄ

Tłusty czwartek bez pączka? Nie ma takiej opcji :)

Ale bez tłustego pączka....? To możliwe! Pyszne fit pączki w wersji wegańskiej!



Składniki:

Pączki

  • 500g mąki orkiszowej

  • 7g suchych drożdży

  • 1 szklanka mleka migdałowego

  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

  • 4 łyżki cukru kokosowego


Krem

  • 5 łyżek płatków jaglanych

  • 1 szklanka mleka migdałowego

  • 1 łyżka migdałów

  • 1 łyżka maku

  • 2 łyżki cukru kokosowego


Dodatki

  • 80g gorzkiej czekolady 99%

  • 1 łyżka cukru koksowego

  • Domowa granola




Przygotowanie:

Pączki

  1. Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami i 4 łyżkami cukru.

  2. Mleko lekko podgrzej z olejem i 1 łyżka cukru kokosowego.

  3. Następnie wlej mleko do suchych składników, porządnie wymieszaj, po czym wyrób ciasto (potrwa to kilka minut).

  4. Ciasto odstaw w misce przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę.

  5. Po godzinie ciasto wyłóż na blat posypany maką i rozwałkuj na około 2 cm, następnie kubkiem wytnij koła.

  6. Pączki odstaw jeszcze na kilka minut do wyrośnięcia, aż piekarnik nagrzeje się do 190 stopni.

  7. Pączki piecz około 15-20 minut.


Krem

  1. Płatki jaglane zalej mlekiem, wymieszaj z cukrem oraz makiem i ugotuj.

  2. Wystudzone płatki zblenduj na gładki krem z dodatkiem migdałów.

  3. W każdym upieczonym pączki zrób z boku dziurkę, a następnie rękawem cukierniczym wypełnij je wcześniej przygotowanym kremem.


Dodatki

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodając cukier kokosowy.

  2. Następnie każdego pączka zanurz w polewie czekoladowej i posyp domową granolą – odstaw do zastygnięcia.


Kalorie:

Całość (14 pączków) – ok. 3200kcal

1 pączek – ok. 229kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

6 lutego 2018

KOTLECIKI Z CIECIERZYCY NA SAŁATCE Z KUSKUSEM

Obiad idealny - nic dodać, nic ująć! :)



Składniki:

Kotleciki

  • 300g ciecierzycy

  • Pół szklanki bulionu warzywnego

  • Świeża pietruszka

  • 1 łyżka tahini

  • 3 ząbki czosnku

  • 4 łyżki mąki z grochu

  • Przyprawy: curry, papryka słodka, sól himalajska


Sałatka

  • 300g kaszy kuskus

  • 100g ciecierzycy

  • 3 pomidory

  • Garść świeżej piertuszki

  • Garść świeżej mięty

  • Mała czerwona cebula

  • 1 cytryna

  • Przyprawy: curry, sól himalajska, czosnek, papryka ostra





Przygotowanie:

Kotleciki

  1. Ciecierzycę namocz całą noc, a następnie ugotuj.

  2. 300g ostudzonej ciecierzycy wymieszaj z przyprawami, tahini, posiekanym czosnkiem, bulionem warzywnym i pietruszką, a następnie całość dokładnie zblenduj.

  3. Do masy wmieszaj mąkę z grochu - uformuj nieduże kotleciki.

  4. Kotleciki piecz około 20/25 minut w 190 stopniach.


Sałatka

  1. Kuskus wymieszaj z przyprawami i zalej wrzątkiem na 2 cm ponad poziom kaszy, odstaw pod przykryciem do wchłonięcia całego płynu.

  2. Nastepnie dodaj pozostałe 100g ciecierzycy, pokrojone pomidory, posiekaną cebulę, natkę oraz miętę – całośc wymieszaj, a na koniec skrop sokiem z 1 cytryny.

  3. Sałatkę wyłóż na talerz, poukładaj na niej upieczone kotleciki.


Kalorie:

Całość (6 porcji) – ok. 2970kcal

1 porcja - ok. 495kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

4 lutego 2018

CIASTECZKA Z JAGLANKĄ I PŁATKAMI KASZTANOWYMI

SUPER PROSTE, SUPER SZYBKIE, SUPER DOBRE - CIASTECZKA!

Garść składników i kilka chwil - ciasteczka gotowe!



Składniki:

  • 100g płatków kasztanowych

  • 75g jaglanki z miodem

  • 1 szklanka płatków owsianych

  • Garść zmielonych migdałów

  • 2 jajka

  • 3 łyżki syropu z agawy

  • 1 łyzka masła orzechowego




Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.

  2. Z masy uformuj ciasteczka, które piecz około 20 minut w 180 stopniach.


Kalorie:

Całość (30 ciasteczek) – ok. 1660kcal

1 ciasteczko – ok. 55kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

3 lutego 2018

BEZGLUTENOWY WEGAŃSKI JABŁECZNIK

Nie ma nic lepszego, niż jabłecznik!

Lekko słodki, lekko kwaśny, z kruchym spodem i kruszonką... Rozpływa się w ustach!

A do tego na legalu! :)



Składniki:

Spód i kruszonka

  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej

  • 1 szklanka mąki amarantusowej

  • 2 banany

  • 2 łyżki masła migdałowego


Nadzienie

  • 2 jabłka

  • 200g przecieru jabłkowego

  • 1 łyżka syropu z agawy




Przygotowanie:

  1. Banany zblenduj i wymieszaj z mąkami oraz masłem migdałowym.

  2. Ciasto porządnie wyrób i połowę wyłóż do blaszki.

  3. Następnie nałóż przecier jabłkowy i jabłka pokrojone w drobną kostkę, wymieszane z syropem z agawy.

  4. Na wierzch wyłóż pozostałą część ciasta w formie kruszonki.

  5. Piecz około 20 minut w 180 stopniach.




Kalorie:

Całość (25 kawałków) – ok. 1895kcal

1 kawałek – ok. 76kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

1 lutego 2018

SZYBKIE BABECZKI Z KUSKUSEM

Kuskus to bardzo wdzięczny produkt.

Przede wszystkim pod względem smakowym - charakteryzuje się delikatną nutą i co ciekawe chłonie smak przypraw oraz innych składników.

Ja dlatego często wykorzystuję go do pieczenia zdrowych słodkości!



Składniki:

  • 200g kuskusu

  • 2 jajka

  • 1/3 szklanki mleka

  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

  • 150g owoców leśnych

  • 2 łyżki syropu z agawy

  • Do podania: masło z nerkowców


Przygotowanie:

  1. Kuskus zalej wrzątkiem nieco ponad poziom kaszy i odstaw pod przykryciem na kilka minut.

  2. Następnie kaszę wymieszaj z jajkami, mlekiem, owocami, syropem z agawy i mąką.

  3. Masę przełóż do foremek i piecz około 25 minut.

  4. Gotowe babeczki podnaj posmarwane masłem orzechowym.


Kalorie:

Całość (12 babeczek) – ok. 1410kcal

1 babeczka – ok. 118kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.