7 sierpnia 2017

KOKTAJL BRZOSKWINIOWY Z BIAŁKIEM KONOPNYM

Na lekką kolację koktajl wzbogacony o roślinne białko konopne!
Bardzo sycący, ale zarazem lekki i nie obciążający żołądka.
Dodaje energii, a przede wszystkim dobrze smakuje :)


Składniki:
  • 3 brzoskwinie
  • 2 garście szpinaku
  • 1 banan
  • 1 szklanka mleka ryżowo - orzechowego
  • 1 łyżka białka konopnego
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblenduj i gotowe! 
Koktajl dobrze smakuje lekko schłodzony :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 koktajle) - ok. 315kcal
1 koktajl - ok. 158kcal

6 sierpnia 2017

LEKKA TARTALETKA Z KREMEM RYŻOWYM

Chociaż truskawkowy bum już na nami to na straganowych półkach można je jeszcze wypatrzeć!
Nie zastanawiając się długo sięgam po dość spory woreczek i... zanim doszłam do domu to połowy już nie było! ;)

No nic, zostało jeszcze kilka zatem trzeba je dobrze spożytkować ;)
Zatem dzisiaj przedstawiam przesmaczne tartaletki z dodatkiem truskawek o czereśni!


Składniki:
Spód 
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki sezamu
  • garść rodzynek
  • 1 łyżeczka kakao
Krem
  • 3 łyżki płatków ryżowych
  • szklanka mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka truskawek
  • kilka czereśni
Przygotowanie:
  1. Rodzynki namocz w wodzie, a następnie zblenduj na mus.
  2. Płatki, sezam i kakao razem zmiel i połącz z musem rodzynkowym.
  3. Do formy na tartaletkę wyłóż spód i schłodź.
  4. Płatki ugotuj z mlekiem, a następnie wymieszaj z miodem i lekko zblenduj - krem wyłóż do wcześniej przygotowanego spodu.
  5. Całość udekoruj truskawkami i czereśniami. 

Kalorie:
Całość (1 tartaletka) - ok. 645kcal

2 sierpnia 2017

RAW CIASTECZKA MALINOWE

Malinki... słodkie malinki!

Najlepiej smakują wyjadane prosto z pojemniczka!
Ale przecież jak przystało na blogera kulinarnego nie można odpuścić sobie małych eksperymentów!

Takim też były dzisiejsze ciasteczka, które zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie :)
Słodko - kwaśne, dodają kopa energetyczne, a przy okazji zapewniają solidną dawkę witamin!


Składniki:
  • 200g płatków owsianych
  • 100g nerkowców
  • 200g malin
  • 10 daktyli
Przygotowanie: 
  1. Płatki owsiane rozdrobnij wraz z nerkowcami za pomocą malaksera.
  2. Maliny oraz daktyle dokładnie rozgnieć i połącz je z rozdrobnionymi suchymi składnikami - całość porządnie wymieszaj.
  3. Z powstałej masy uformuj ciasteczka, które następnie schłodź w lodówce. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (20 ciasteczek) - ok. 1510kcal
1 ciasteczko - ok. 76kcal

30 lipca 2017

ANTYOKSYDACYJNY KOKTAJL Z ALOESEM

Jagody to bogate źródło antyoksydantów, które między innymi opóźniają procesy starzenia;)
To również naturalne lekarstwo na problemy jelitowe, czy choroby oczu.

Zawierają szereg witamin i można by tak długo wymieniać... a najlepiej nie zastanawiać się zbyt długo i zrobić z nich pyszny, orzeźwiający koktajl!


Składniki:
  • 300g jagód
  • 6 łyżek soku z aloesu
  • 2 banany
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżeczki sproszkowanego korzenia maca
Przygotowanie:
  1. Zblenduj ze sobą wszystkie składniki i gotowe!

Koktajl przed podaniem możesz schłodzić, w upalne dni przyniesie orzeźwienie ;)

Kalorie:
Całość (2 koktajle)- ok. 550kcal
1 koktajl- ok. 275kcal

25 lipca 2017

PIZZA Z POLENTY Z TOFU I GRZYBAMI SHIITAKE

Niby niewinna, pospolita kasza kukurydziana, po którą sięgają dzieci lub osoby z problemami żołądkowymi... ale! Czy na pewno?
Kasza kukurydziana - polenta to produkt, który kryje w sobie wiele możliwości zastosowań!

Świetnie sprawdzi się w deserach, ale również daniach wytrawnych.
A ja dzisiaj przygotowałam niebanalną pizzę na spodzie właśnie z kaszy kukurydzianej ;)


Składniki:
  • 400g kaszy kukurydzianej
  • kilka łyżek salsy pomidorowej
  • kilka łyżek sera z ziemniaka
  • 250g bobu
  • pół cebuli
  • 1 czerwona papryka
  • 180g tofu naturalnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 50g grzybów shiitake 
  • 4 łyżeczki furikake
  • kiełki brokułu
  • przyprawy: szczypta soli

Przygotowanie:
  1. Kaszę kukurydzianą ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu ze szczyptą soli, a następnie przełóż do foremek (wyłożonych folią spożywczą) i odstaw do ostudzenia oraz stężenia.
  2. Następnie spód kukurydziany posmaruj salsą pomidorową oraz serem z ziemniaka.
  3. Całość posyp posiekaną cebulką, pokrojoną w paski papryką, ugotowanym i obranym bobem oraz rozdrobnionym tofu wcześniej zamarynowanym w musztardzie i sosie sojowym.
  4. Tak przygotowaną pizzę upiecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (ok. 20 minut). 
  5. Grzyby namocz przez 30 minut w wodzie, po czym wymień wodę i ugotuj je (ok. 5 minut), gotowe grzyby pokrój w paski.
  6. Pizzę wyciągnij z piekarnika, posyp grzybami, kiełkami i furikake. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (6 porcji) - ok. 2415kcal
1 porcja - ok. 403kcal

24 lipca 2017

LEKKA SAŁATKA Z WEGAŃSKIM SOSEM KONOPNYM

Najlepszym towarzyszem każdej sałatki jest sos i to jest bezsprzeczne! :)
Przy propozycjach wegańskich możemy oczywiście zawsze posiłkować się winegretem, ale co jeśli mamy ochotę na jakąś odmianę? ;)
Bardzo proszę - szybki, prosty i pełen białka sos z nasion konopi! :)


Składniki:
Sałatka
  • 1 brokuł
  • 3 garście jarmużu
  • 240g kukurydzy
  • 3 pomidory
  • 5 ogórków
  • pół cebuli
Sos
  • 5 łyżek nasion konopi
  • 150ml mleka migdałowo - ryżowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • trochę prażonej ciecierzycy
  • przyprawy: sól i pieprz
Przygotowanie:
  1. Z brokułu odetnij różyczki, które następnie lekko obgotuj.
  2. Pozostałe warzywa pokrój i wszystkie składniki na sałatkę wymieszaj ze sobą.
  3. Natomiast wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą zblenduj i wmieszaj w sałatkę.
  4. Gotową sałatkę posyp prażoną ciecierzycą. 
Kalorie:
Całość (3 porcje) - ok.  985kcal
1 porcja - ok. 328kcal

23 lipca 2017

KOKTAJL JAGODOWY Z MACA

Ostatnio bardzo często na blogu goszczą koktajle, ale jak nie korzystać z bogactw, które daje nam lato?!
Szereg słodkich, bardzo wartościowych owoców - do wyboru, do koloru!
Ja sięgam po nie codziennie, blenduję i delektuję się pysznymi koktajlami!

Dzisiaj bohaterem są jagody ;)


Składniki:
  • 1 szklanka jagód
  • 1 banan
  • 1 szklanka mleka ryżowo - orzechowego
  • 1 łyżka sproszkowanego korzenia maca
  • 1 łyżeczka chia
Przygotowanie:
  1.  Wszystkie składniki zblenduj ze sobą i gotowe! :) 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 koktajl) - ok. 395kcal